Knatteligan

 

Knatteligan som koncept initierades 2000 vilket innebar en förenklad spelform för barn, framför allt i åldrarna 7-9 år. Knatteligans koncept innebär förenklade regler, mindre planer, färre spelare mm samt att innebandyn spelas mer spontant istället för serie-och cupsammanhang.

Knatteligan kan arrangeras av SDF, föreningar och skolor.

KNATTELIGAN!

¤ Spelform för barn i åldern 7-9 år
Knatteligan är namnet på en anpassad spelform för våra yngre aktiva spelare. Svenska Innebandyforbundet (SIBF) har under senare tid märkt en tendens av tävlingshets allt längre ner i åldrarna. I takt med att vi blir en större och accepterad idrott söker sig ledare från våra andra större etablerade idrotter uppdrag inom innebandyn. Detta är självklart positivt men dessa ledare tar också med ett gammalt synsätt på tidig specialisering och tävlingshets i våra yngre lag.

¤ Mindre spelplaner
Knatteligan vill främja teknik och lekfullhet i unga år. Därför väljer vi att spela på mindre spelplaner 20 x 10m, vilket också hjälper de föreningar som har ”hallbrist” att spela i de små gymnastikhallarna.

¤ Tre spelare på plan och ingen målvakt
Antalet spelare på planen i Knatteligan är tre och ingen målvakt rekommenderas. SIBF vet att detta antal gör att fler spelare får röra bollen och på så sätt är mer delaktiga i spelet. Vi vet också att vara målvakt i innebandy vid unga år kan innebära en skaderisk då våra målvakter står på knä under största delen av matchen. Våra spelplaner och mål är dessutom gjorda för seniorspel och ingen anpassning till barninnebandy finns i dagsläget.

¤ Innehåller inga tabeller, skytteligor eller ”seriesegrare”
Inga tabeller eller skytteligor får förekomma i Knatteligan. Vi anser att dessa skapar
tävlingshets och utslagning därför väljer vi att ta bort dessa i tävlingsformer för barn t.o.m 11 år, enligt Innebandyn Vill – våra riktlinjer och värderingar.

¤ Matchledare istället för domare.
Det viktigaste är att på ett pedagogiskt sätt lära barnen spela innebandy, utifrån Knatteligans förenklade regler. De ska användas med mycket sunt förnuft i syfte att ”undervisa” våra unga spelare.

¤ Är tillgänglig för alla barn även utan föreningstilhörighet & spelas i sammandragsform
Knatteligan är tänkt att främja det lokala arbetet ute i våra distrikt, föreningar och i skolor. Föreningarna själva skall genomföra sammandrag i sin närmiljö, vem som helst skall kunna ställa upp med ett lag i sammandraget. På detta sätt vill vi också minska bilåkandet till och ifrån avlägsna hallar och även bidra till säkrare resor och bättre miljö.

Läs mer om Knatteligan regler samt få tips inför Knatteligan Sammandrag.

 


Kontaktperson: Malika Laarif

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>