2015-03-21 17:40

Så gick det i semifinalerna på Innebandyfesten


Jönköpings P16 jublade åt finalplatsen. Foto: Calle Ström

Åtta lag jublade högt under lördagen i Innebandyfesten. Det blev många tighta semifinaler – men till slut korades segrarna. Så här gick det i matcherna. 

Färjehallen på Öland fylldes till bredden när Innebandyfesten inleddes under lördagsförmiddagen. Först ut var P16-semifinalen mellan Granlo BK och IBK Höllviken.

Matchen stod länge och vägde, men till slut drog Granlo ifrån. Slutresultatet skrevs till 7-4.
– Det är härligt. Riktigt skönt, säger matchens lirare Hampus Strömberg som stod för tre av Granlos mål.

Granlo hade bara sex avbytare och pressades stundtals av ett snabbt spelande Höllviken. Men ändå höll de ut till slutsignalen.
– Vi hade en bra försäsongsträning. Alla har så bra värden att vi orkar det här, säger Strömberg självsäkert inför finalen.

I den andra P16-semifinalen ställdes Nykvarns IF mot Jönköpings IK. Det var ett ofantligt tryck på läktarna och både lagen lyftes fram av klackarna.

Matchen blev stenhård och otroligt jämn spelmässigt. Men i slutperioden, med nio minuter kvar, satte Jönköpings Simon Andersson 2-1. Klockrent i krysset från nära håll. Bara två minuter senare gjorde Simon Hedin 3-1, vilket också blev slutresultatet.

Matchens gigant var Jönköpings målvakt Victor Fredriksson, som räddade sitt lag flera gånger.
– Det var väldigt pirrigt före matchen. Jag har tänkt på det här hur länge som helst. Det är helt otroligt att det går så bra som det gör. Det är fantastiskt att äntligen vara i final, vi har verkligen kämpat för det här, säger Fredriksson och kommenterar sin utmärkelse till matchens lirare:
– Jag gör det jag ska bara. Men det är omöjligt att säga vem som var matchens lirare. Alla var bra.

F16:s semifinaler spelades i Kalmar sportcenter och där bjöds det på rejäla draman redan från start. Rönnby Västerås IBK Ungdom ställdes mot Pixbo Wallenstam IBF. Efter full tid stod det 0-0 och matchen gick till förlängning. Då avgjorde Pixbos Frida Ahlstrand – i boxplay!

Semifinal 2 spelades mellan Strömsbro IF och Hagfors IF Ungdom. I den andra perioden spräckte Hagfors Amanda Berggren nollan med sitt 1-0-mål, och det blev också hon som spikade slutresultatet till 3-0 i den tredje perioden.

I DJ18-klassen var Rönnby Västerås IBK U först ut i mötet mot RIG Umeå IBF. Matchen var länge jämn, men i den tredje perioden drog RIG ifrån. Sofia Joelsson gjorde tre av de fem målen i 5-2-vinsten. Och Tova Eriksson gjorde fyra (!) assister. Visst är hon en framspelare av rang.
– Ja, det är lite både och. Det har blivit så, haha. Vi gjorde över huvud taget en riktigt bra match, säger Eriksson.

Eriksson gör sin första säsong i RIG Umeå och kom tidigare från just Rönnby. Så det var speciellt för henne att möta sina lagkamrater – och även sin storasyster Frida.
– Det kändes jobbigt innan, men samtidigt riktigt kul. Det är en speciell känsla att möta henne (Frida), men extra kul att vinna då också.

Nu laddar RIG för final under söndagen. Och just Tova Eriksson vill ha revansch från i fjol – där hon förlorade mot Malmö FBC med sitt dåvarande lag Rönnby.

I den andra DJ18-semifinalen ställdes Pixbo Wallenstam IBF mot just Malmö FBC. Och vilket drama det blev! Malmö ledde med 4-0 och 6-2. Men Pixbo jagade ikapp upp till 7-7 i den sista perioden.

Och med bara 13 sekunder kvar av matchen avgjorde Josefin Wålinder till 8-7 för Pixbo.
– Det var en riktigt skön känsla. Vi har förlorat mot dem i division 1. Så det kändes bra att få sätta dit dem här i stället, säger segerskytten och fortsätter:
– Vi har laddat för den här matchen så länge. Det var jäkligt skönt att vinna.

I HJ18-klassen möttes Farsta IBK och Partille IBS i den första semin – och det blev en rejäl rivstart. Redan efter den första perioden stod det 3-3, och inför den sista perioden var ställningen 6-4 till Partille.
Det underläget lyckades inte Farsta vända. Till slut fick Partille segerjubla efter att vunnit den sista perioden med 2-1. Eric Hellström satte 8-5-målet med bara åtta sekunder kvar av matchen.

Den åttonde semifinalen för dagen spelades mellan Jönköpings IK och Huddinge IBS i HJ18-klassen. Och den blev också stenhård. Landslagserfarne Joel Birging (U19) gav Jönköping ledningen i slutet av den första perioden. Sedan följdes lagen upp till 3-3 sent i den sista akten. Med 52 sekunder kvar satte sedan Jönköpings Johan Uhlin det avgörande 4-3-målet assisterad av Jacob Larsson. 

Ett bildspel från första dagen finns här.

Söndagens finaler sänds live på sslplay.se. Den första finalen, F16, startar 09.30.

Hela spelprogrammet inför söndagen går att läsa här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>