2013-04-25 13:35

VM-analysen 2012 klar - läs den här

Under VM 2012 gjorde Svensk Innebandy en omfattande analys av de åtta bästa landslagen. Resultatet presenteras nu här offentligt.

Bland annat går att läsa: ”Finland saknade fart, man kastade om för mycket i formationerna och spelet stämde föga.”

Svensk Innebandy har sedan flera år tillbaka genomfört så kallade VM-analyser.

- Under mitt första världsmästerskap 2008 handlade det mest om att göra en dokumentation av turneringen. Men med Peter Svenssons Hörnstens intåg 2010 skedde en stor utveckling och arbetet övergick till att bli mer av en analys. Peters ande vilar över detta arbete och det är han som lagt grunden för hur analysen ser ut och går till, säger analysgruppens ledare Mikael Karlberg.

- Det har i praktiken inneburit att en grupp med kompetenta tränare har valts ut och analyserat alla lag som tagit sig till kvartsfinal, alltså de åtta bästa nationerna i världen. Analyserna har genomförts med hjälp av videoanalysprogram och observationer under det pågående VM-slutspelet, säger Svensk Innebandys landslagschef Emil Persson.

Analysgruppen under VM 2012 bestod, förutom Mikael Karlberg, av Niklas Nordén, Jonatan Brolin, Adam Kallenberg, Krono Zovko och Joakim Lindström.

- För att en verksamhet ska vara framgångsrik och hela tiden ligga i framkant så krävs det att man hela tiden har koll på vad som händer i ens omvärld. Därför blir en sådan här VM-analys oerhört viktig i vårt fortsatta arbete inom landslagsverksamheten, säger Emil Persson.

Tidigare har VM-analyserna använts internt inom förbundet och i begränsad omfattning presenterat den för innebandyrörelsen.

- Nu väljer vi att göra den offentlig, framför allt för att fler ska få tillgång till hur noggranna vi är i vårt arbete inom landslagsverksamheten. Men också för att visa på hur man som förening och tränare kan analysera sin egen verksamhet likväl som sina motståndares.

Analysen kommer att följas upp under Euro Floorball Tour i finska Tammerfors dit Joakim Lindström, Jonatan Brolin och Niklas Nordén åker för att framför allt specialstudera Finland, Schweiz och Tjeckien.

Ur analysens sammanfattning går bland annat att läsa:
”Bra förberedelser är en av de två tyngst vägande faktorerna till framgång i detta mästerskap. Sverige visade att man på ett överlägset sätt tagit till vara på sin stora fördel i att vara flest spelare och ha bäst förutsättningar”

”Länder som Tjeckien, Finland och Lettland var inte lika väl förberedda som tidigare. Tjeckien saknade tydlig struktur i sitt spel, saknade energi i gruppen och tränade för mycket under turneringens gång. Finland fortsatte i tidigare hjulspår, men istället för att utveckla det man hade blev 2012 en sämre kopia av förra VM-turneringen. Laget saknade fart, man kastade om för mycket i formationerna och spelet stämde föga.”

Här kan du ta del av VM-analysen (PDF)


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>