2011-11-28 12:25

Hög tid att söka RIG och NIU

På torsdag är det sista dagen att söka till NIU- och Riksinnebandygymnasier. Vill du satsa extra på innebandy under gymnasietiden och samtidigt få en bra utbildning? Läs mer och se om det är något för dig.

NIU - för framtidens elitspelare

För dig som vill satsa extra på innebandy under gymnasietiden finns ett antal nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). NIU-skolorna ingår i ett kvalitetssystem som SIBF ansvarar för. För att få chansen på NIU ska du ha goda möjligheter att tillhöra den nationella eliten som seniorspelare. Siktar du dit kan NIU vara något för dig!

Hösten 2012 kommer det att finnas 36 NIU med totalt ca 500 platser i 10 NIU-områden att konkurrera om. Sök senast 1 december (se nedan).

Riksinnebandygymnasiet

För de allra mest talangfulla innebandyspelarna i varje region finns dessutom chansen att gå på Riksinnebandygymnasiet (RIG). RIG riktar sig till de som ska tillhöra världseliten i framtiden och tar in elever från hela landet via riksintag. För att gå på RIG krävs att man är en duktig innebandyspelare, men också att man tar sina studier på allvar och klarar av att flytta hemifrån.

RIG är till för spelare som har god chans att tillhöra världseliten: är du en av dem som börjar på RIG nästa höst, siktar på landslagsspel och tillhör den absoluta innebandyeliten om några år? Sök senast 1 december (se nedan).Varva gymnasiestudier med innebandy i landets NIU- och RIG-gymnasier. Foto: Bildbyrån.


Vad kan den som vill ta sig in på RIG göra för att förbättra sina chanser?
Vi frågade Peter Svensson som är instruktör på RIG:

– Ja, först och främst gäller det att ta sig in i sitt distriktslag samt att göra bra ifrån sig under SDF-SM. Sedan har det visat sig att uthållighet (kondition) och betyg är två viktiga bitar för att man ska klara sig bra på RIG. Betyget kanske man inte kan påverka på kort tid, men helt klart skulle jag rekommendera att man lägger fokus på skolan - det gäller ju även om du inte vill gå RIG.

– Vad gäller uthålligheten är det främst på tjejsidan man ser många med för dåliga värden. Många gånger beror det på att tjejerna är osäkra på sin löpförmåga och blir oroliga när det tar emot. Därför skulle jag ge tipset, både för killar och för tjejer, att löpa 1-3 ggr/vecka där minst ett pass ska vara högintensivt. Vi förstår om en del tycker att det är konstigt att vi ser så mycket till betyg och uthållighet men vår erfarenhet talar sitt tydliga språk, avslutar Peter Svensson.

Klicka här för att gå vidare till mer info om ansökningshandlingar för NIU och RIG


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>