2013-02-02 15:03

U19-herr: Sverige vann efter tuff start

I Finnkampens andra match fick U19-herrarna en tuff start med tvåmålsunderläge redan efter tre minuter. Men precis som på EFT senast lyckades de blågula komma tillbaka och vinna. Matchen slutade 6-4 till Sverige.


Foto: Per Wiklund.

Sveriges U19-herrar fick en tung start på Finnkampen. Redan efter tre minuters spel hade Finland gjort både 1-0 och 2-0. Sverige inledde darrigt och stod för många individuella misstag.

- Vi är nervösa men finnarna är jobbiga också. De är starka på mittplan och vi blir ängsliga, säger förbundskapten Fredrik Holmgren.

De blågula höjde sig och tog sig in i matchen. Valdemar Alroth reducerade till 1-2 i åttonde matchminuten genom ett maskerat dragskott från högerkanten. Endast 19 sekunder senare lurade Sebastian Degeryd ner Lassi Toriseva i det finska målet med en backhanddragning och satte kyligt 2-2 i öppen bur från vänsterkanten. Sverige gick till periodvila med underläge 2-3 efter att finnarna återigen tagit ledningen, denna gång i numerärt överläge.

- Vi fick en stark energi i gruppen framförallt under EFT i Växjö där vi kunde vända olika scenarion i samtliga tre matcher. Inför andra perioden idag poängterade vi att vi är starka fysiskt och mentalt, säger Holmgren som fick se ett nytt Sverige i andra perioden.

Sverige skapade flera bra chanser i inledningen av mittperioden, inte minst i numerärt överläge. Målen uteblev dock och istället var det med en spelare utvisad som de blågula kvitterade till 3-3. Målskytt Arvid Wibring-Lindqvist fint assisterad av Oliver Johansson.

Sverige tog över mer och mer och tog också ledningen med 4-3 genom Sebastian Degeryd. Jesper Kivipaasi fick sedan chans att utöka ledningen på straffslag men missade. I det efterföljande numerära överläget kom så Sveriges 5-3-mål efter att Albin Sjögren läckert diagonalpassat Simon Schmidt som kunde skjuta in bollen i öppet mål. Finland var inte chanslösa utan hade flera kvalificerade målchanser, men ett par ramträffar gjorde att Sverige kunde gå till periodvila med tvåmålsledning 5-3.

- Vi tar kommandot i matchen under mittperioden. Jag är nöjd med försvarsspelet där vi jobbar för varandra. I anfallsspelet håller vi oss hyfsat till vår plan, men där behöver vi hitta ett bättre lugn så att vi kan få tid i anfallszon, säger Holmgren.

Måns Parsjö-Tegnér i det svenska målet spelade stabilt och stod för ett par svettiga räddningar som stoppade finnarna från att knappa in på Sveriges ledning. Marcus Ekengren kunde, assisterad av Emil Kihlblom, öka på Sveriges ledning till 6-3 i början på den tredje perioden. Med drygt två minuter kvar att spela reducerade Finland till 6-4. De plockade sedan ut målvakten och satte rejäl press på Sverige. Parsjö-Tegnér räddade än en gång Sverige som vann matchen med 6-4.

- Måns (Parsjö-Tegnér) kommer till Finnkampen med bra självförtroende från IBF Falun. Det är första gången han får stå mot Finland och han gör det jättebra. Han utstrålar pondus med fina räddningar men också i snacket med medspelarna på plan, säger Holmgren och fortsätter:

- Vi är jättenöjda med gruppen. Vi har ledare som är positiva och har en grundinställning att jobba hårt. Det sprider sig till spelarna som jag tycker har en vinnarmentalitet.

Matchfakta
Sverige-Finland 6-4 (2-3, 3-0, 1-1)

Första perioden
0-1 (02.03) Eino Pesu (Henri Alho)
0-2 (02.54) Rasmus Horn (Lassi Kotovaara)
1-2 (07.35) Valdemar Ahlroth (Sebastian Palmqvist)
2-2 (07.54) Sebastian Degeryd (Oliver Johansson)
2-3 (10.42) Markus Markkola (Lassi Kotovaara)

Andra perioden
3-3 (28.43) Arvid Wibring-Lindqvist (Oliver Johansson)
4-3 (35.28) Sebastian Degeryd (Oliver Johansson)
5-3 (36.05) Simon Schmidt (Albin Sjögren)

Tredje perioden
6-3 (44.52) Marcus Ekengren (Emil Kihlblom)
6-4 (57.31) Samu Saari

Straffläggning
Emil Kihlblom -> Miss
Samu Saari -> Mål
Jesper Kivipaasi -> Miss
Krister Savonen -> Mål
Finland vann straffarna får en bonuspoäng i Finnkampen.

Så startade Sverige

Målvakt
Måns Parsjö-Tegner

Förstafemman
Jesper Thorberg
Anton Nilsson
Oliver Johansson
Isak Julkunen
Sebastian Degeryd

Andrafemman
Jesper Kivipaasi
Robin Westergren
Arvid Wibring-Lindqvist
Marcus Ekengren
Emil Kihlblom

Tredjefemman
Fredrik Josefsson
Adam Persson
Sebastian Palmqvist
Valdemar Ahlroth
Albin Sjögren

På bänken
Philip Neogard (mv)
Fredric Gustafsson
Tommy Bolin
Simon Schmidt

På läktaren
Tor Bornedal Samils
Jonathan Skoglösa


Författare: Daniel Karlsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>