2016-02-10 12:30

Puskala summerar Finnkampen


Foto: Éric Moreau

Sverige tog full pott i Finnkampen. Markus Puskala summerar helgen som blev den sista landslagssamlingen för spelare födda 1997.

Uddamålssegern med 5-4 på lördagen följdes upp med mer övertygande 11-6 på söndagen. Sverige var det klart bättre laget och nu är deras U19-äventyr avslutat.

- Jag tycker vi väljer en häftig väg att jobba med de här killarna. Vi har en tydlig agenda, vi vill utbilda och utveckla spelare. Vi har hela tiden jobbat mentalt med att det här skulle vara deras VM-final. Förberedelserna gjordes under EFT men det här är ett värdigt avslut för väldigt många duktiga innebandyspelare, säger Puskala.

I Finnkampen tilldelas två poäng för seger under ordinarie tid samt ytterligare en poäng om man vinner den efterföljande straffturneringen. Sveriges U19-herrar tog full pott vilket gläder förbundskaptenen.

- Vi har ju faktiskt spelat fyra matcher egentligen om vi räknar med straffturneringarna. Allt är viktigt. Vi vill vinna allt vi ställer upp i.

Puskala betonar det tydliga utvecklingssyftet för spelarna och att man vill hitta sätt att utbilda dem inför framtida landslagsspel.

- Egentligen spelar det ingen roll om man möter Finland, Danmark eller Norge eller något annat land. Det är fortfarande en stolthet att representera och vinna matcher för sitt land. Det kanske är en liten extra krydda för att det är rivalitet mot Finland men grunden är att ett svenskt landslag spelar matcher för att vinna.

Han tillträdde som förbundskapten inför den här säsongen och tycker att samtliga spelare har gått fram ordentligt på den här korta tiden. Några får också extra omnämnanden efter Finnkampen.

- Alla spelare har gjort en stor resa, både spelmässigt och mentalt. Casper Backby har varit vår stora ledare som burit laget på sina axlar. Han är fantastisk. En kille som Simon Berg har bara vuxit och vuxit. Sista matchen var han magisk. Även Axel Larson har gjort det fantastiskt bra. Alla som har varit med både i Finnkampen och under EFT har tagit stora steg.

Nu återstår en sista utvärdering innan det är dags för ledarstaben att börja jobba med 98:orna inför VM nästkommande år.

- Vi skickar alltid ut en återkoppling där vi berättar vad vi tycker att de har gjort bra och vad de behöver utveckla. Sedan kommer vi säkerligen springa på dem ute i hallarna framöver. Jag ser det som att de har påbörjat sin resa sedan har de alla möjligheter att gå vidare i landslagstrappan.


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>