2015-07-23 06:15

Växjö har gjort läxan

 
Tester pågår. Foto: Växjö IBK

En frejdig offensiv räckte till kvartsfinal. I år kör Växjö sin träning mer vetenskapligt korrekt.

Växjö slutade på en femteplats i SSL och pressade sedan, i den hetaste av fjolårets kvartsfinalserier, Mullsjö till en sjunde och avgörande match. Där fick de dock se sig slagna. Men ett kliv hade tagits. Unga spelare som André Andersson (senare belönad med en landslagsplats) och Valdemar Ahlrot fick sina genombrott. Nu gör de sig redo för nästa steg.

Laget har fem gemensamma pass i veckan och träningen är uppdelad femveckorsblock. I Växjö anlitas inga externa tränare utöver testledare. Tränarna Niklas Nordén och Johan Schönbeck håller, tillsammans med fystränaren David Stridfeldt, även i försäsongen.
- I period ett har vi fokus på det aeroba energisystemet, på att bygga upp volym och hållfasthet genom hypertrofistyrka och på att öka accelerationssnabbheten, och på maximalstyrka, förklarar tränaren Niklas Nordén och fortsätter:
- Under den andra perioden fortsätter vi att hålla fokus på de aeroba energisystemen och accelerationssnabbheten men vi lägger då in sprintuthållighet för att även inrikta oss på den anaeroba effekten. Det blir även mer explosiv styrketräning.

Samtliga spelare i Växjö har individuellt anpassade scheman, både för fysträningen och för träningen med klubba och boll. Programmen är baserade på tester och på spelarnas individuella målsättningar.
- Vi har inget uppehåll men period två är individuellt anpassat och kan skötas på egen hand då alla får passen via hjälpmedlet Sideline och Polar, säger Nordén.

Han berättar också att det spelas väldigt lite innebandy under sommarmånaderna i Växjö. Det blir endast individuella pass.
- Fysträningen är innebandy. Vi skiljer inte detta på något sätt. Dock så används klubban mer från och med 1 Aug.

En stor del av upplägget är sig likt från föregående år men i ett avseende skiljer det sig:
- Det här året försöker vi bygga det mer vetenskapligt korrekt utifrån Certified Floorball Coach utbildningen och Fystränarutbildningen.

Tidigare presenterade lag i artikelserien om SSL-lagens försäsong:
Storvreta
Dalen (dam)
Helsingborg
Granlo
Uppsala
Dalen (herr)
AIK
Rönnby
Mullsjö
Malmö FBC
KAIS Mora
Linköping (herr)


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>