2015-07-20 06:15

Ingen rast och ingen ro för Linköping

 
Snabba fötter i Linköping. Foto: Linköping IBK

Linköping gjorde i fjol sin bästa säsong någonsin. Upplägget inför nästkommande blir i stort sett detsamma. Och i Linköping kör man tillsammans – hela sommaren.

Östgötarna tog sig in i Svenska Superligans finrum under föregående säsong. Trots att man tvingades klara sig utan stjärnforwarden Martin Karlsson tog man sig hela vägen till Globen. Väl där blev Falun övermäktiga. I maj drog så förberedelserna igång inför säsongen 15/16, något senare än vad Linköpingsspelarna varit vana vid.
- I och med finalen så startade vi upp säsongen någon vecka senare men annars är det mer eller mindre samma fokus och upplägg som förra året, säger tränaren Johan Astbrant.

Astbrant som utsågs till Årets tränare, berättar att det är Christer Norwald som har det yttersta ansvaret för fysträningen i Linköping.
- Han är en gammal orienterare och är med på alla pass under hela året. På gymmet tar vi även hjälp av vår sjukgymnast Markus Egelstig.

Många SSL-lag lägger in ett par veckors ledighet under sommaren. Här utmärker sig fjolerets silvermedaljörer.
- Vi kör totalt ca 60 pass under sommaren och spelarna får ta ledigt max 13 av dessa från maj till augusti, sedan är det 100% närvaro som gäller. Vi tror inte på egenträning så Christer (Norwald) kör på hela sommaren med laget. Spelarna har inget krav på egenträning men tränar en hel del på egen hand ändå och då följer de schemat som vi har på gymmet, förklarar Astbrant.

Vid försäsongsuppstarten genomfördes tester och under maj och juni låg fokus på uppbyggnad. Under juli började man istället jobba mer med intervaller med fokus på snabbhet och start/stopp. Och i Linköping smygs det också in lite innebandy, även under sommarmånaderna.
- Vi kör ett innebandypass i veckan och det handlar mer om individuell utveckling än fokus på laget. Sedan är det alltid skönt för killarna att bryta av med lite klubba och boll.

När blir det mer fokus på innebandy än på försäsong?
- Vi startar tredje augusti med tester och därefter är det fokus på innebandy.  Men självklart kommer vi fortsätta en del med fysen. Det gör vi egentligen under hela året.

Imorgon presenteras Jönköpings IK.

Tidigare presenterade lag i artikelserien om SSL-lagens försäsong:
Storvreta
Dalen (dam)
Helsingborg
Granlo
Uppsala
Dalen (herr)
AIK
Rönnby
Mullsjö
Malmö FBC
KAIS Mora


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>