2015-07-24 06:15

X-factor i Täby

 
Täbytjejerna gör dig redo för att ta nästa kliv. Foto: Täby FC

I Täby ser man till helheten. Fys- och innebandyträning vävs samman när man arbetar mot den upprepade sprintförmågan.

Täby slutade i våras på en sjundeplats i SSL och tog sig efter fem års väntan till kvartsfinal. Väl där blev det förlust mot KAIS Mora i tre raka matcher. Inför den här säsongen är truppen intakt samtidigt som landslagsmeriterade Emelie Frisk och Malin Eriksson anslutit från Djurgården. Det vore ingen skräll om Täby i år etablerade sig som SSL:s starkaste Stockholmslag.

Från veckan efter midsommar till början på augusti har laget ett uppehåll. Så i detta nu följer samtliga spelare sina träningsprogram som baseras på tester och på individuella behov.

Laget har annars kört 6-7 pass i veckan där 3-4 har varit gemensamma. Och det är tränarduon Josef Rosengren och Tobias Ljungholm som styrt och ställt, även under försäsongen.
- Vi jobbar efter en modell där vi arbetar mot den upprepade sprintförmågan vi kallar x-factor. Utifrån den ligger en planering där aerob effekt och styrka läggs som grund inför den anaeroba perioden, närmare säsong. Rörlighets, koordinations och skadeförebyggande träning finns kontinuerligt med i vår träning och läggs upp efter individuella behov. Träningen periodiseras sedan utifrån de olika fysiska förmågornas utvecklingstid och tävlingssäsongens, förklarar Ljungholm som har huvudansvaret för upplägg och genomförande.

Han berättar att upplägget på intet sätt är nytt för Täbytjejerna, även om vissa justeringar gjorts inför i år.
- Vi har arbetat i två år med att succesivt förbättra tjejernas fysiska förmåga från grunden. I år har vi lagt in mer kraftbyggande styrketräning jämfört med tidigare.

Täby har kört två innebandypass per vecka under försäsongen. Ljungholms åsikt är att det är viktigt eftersom det är det laget ska prestera i.
- Man blir bra på det man tränar och det finns tid att lägga på tekning och taktik på ett annat sätt när det inte finns några matcher som påverkar upplägg. Vi försöker att inte skilja på de olika delarna fysik och innebandy så mycket utan att se till helheten, den prestation vi ska genomföra vid upprepade tillfällen på plan. Däremot kommer fler innebandypass ligga på schemat från och med Augusti.

Det här var den 13:e delen i artikelserien om SSL-lags sommarträning.

Tidigare presenterade lag:
Storvreta

Dalen (dam)
Helsingborg
Granlo
Uppsala
Dalen (herr)
AIK
Rönnby
Mullsjö
Malmö FBC
KAIS Mora
Linköping (herr)


Författare: Johanna Gratjova

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>