2015-08-12 06:55

Sex pass i veckan i sommar för IKSU


IKSU kommer välförberedda till säsongen. Foto: Per Wiklund

De anlitade en av Sveriges främsta fystränare. Nu ska IKSU ta ytterligare kliv i Svenska Superligan. Så här har sommarträningen sett ut för laget.

I semifinalen mot Rönnby Västerås blev det respass för Umeålaget IKSU i fjol. Till i år är målet minst lika högt satt, och därför har truppen jobbat hårt under sommaren för att komma så välförberedda som möjligt till säsongen. Det har blivit sex pass i veckan, med olika fokus.

– Vi har kört tre gemensamma pass i veckan före juli där hela laget tränade ihop, förutom målvakterna som har specialanpassade program på alla passen förutom ett. De resterande tre passen är individanpassade på ett sätt som gör att spelarna kan köra ihop i vår fantastiska träningsanläggning samtidigt som de får fokusera på sina behov, säger tränaren Andreas Harnesk.

Tvåtimmarspassen är, enligt Harnesk, individuellt utvecklande. Och det är något som behövs i innebandyn, påpekar han.
– Vi vill att spelarna ska bli bättre på sin sport och alla dess dimensioner, det finns ingen vits att bli maratonlöpare. Vi vill i stället hjälpa våra spelare att bli kompletta. Samtidigt försöker vi att bygga laget till ett starkt kollektiv som jobbar hårt tillsammans redan på försäsongen. 

Nytt för i år är att laget kör ett pass med kampsport, som ska ge starkare överkroppar, förebygga skador och göra spelarna över huvud taget mer fysiska.

IKSU har anlitat Andreas Berglund, som enligt Harnesk är en av de ledande fystränarna i hela landet. Han jobbar med flera elitlag, landslag och elitidrottare, och det är han som har skött upplägget. Förutom det har laget ett helt team med personer som ansvarar för olika delar i träningen.

För första gången har också IKSU spelat ren innebandy under sommaren. Det tydliga målet har varit att utveckla spelarna till den typen av innebandy IKSU strävar efter: en modern, aggressiv, fartfylld, teknisk och kreativ innebandy.

– …som också är extremt rolig att titta på. Vi har använt oss av innebandyträning där fokus ligger på löpstyrka, teknik, taktiska instinkter och mentalitet två och ett halvt pass i veckan, säger Harnesk.

När säsongen nu närmar sig har laget börjat fokusera mer och mer på kollektivet och mindre på individens förmåga. Det finns en tanke bakom det inför säsongen:

– För oss blir det väldigt stort fokus på det kollektiva taktiska när vi går in i september månad.

Tidigare presenterade lag i artikelserien om SSL-lagens försäsong:
Storvreta
Dalen (dam)
Helsingborg
Granlo
Uppsala
Dalen (herr)
AIK
Rönnby
Mullsjö
Malmö FBC
KAIS Mora
Linköping (herr)
Täby
Växjö
Jönköping
Sirius
Gävle
Pixbo (dam och herr)
Endre
Falun (herr)
Warberg
Karlstad (herr)
Huddinge
Linköping (dam)
Karlstad (dam)


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>