2010-05-04 22:49

Oavgjord VM-inledning

Det blev en fartfylld VM-inledning för de svenska U19-damerna. Man hamnade tidigt i underläge och länge verkade det omöjligt att överlista finska målvakten Laura Loisa. Men till slut kunde Sverige kvittera till 4-4, ett resultat som stod sig matchen ut.
 


Här gör Finland 1-0 genom Kristiina Kauppila. Foto: Klas Pettersson. 

 
Det blev en fartfylld VM-inledning för de svenska U19-damerna. Man hamnade tidigt i underläge och länge verkade det omöjligt att överlista finska målvakten Laura Loisa. Men till slut kunde Sverige kvittera till 4-4, ett resultat som stod sig matchen ut.
 
– Finland brukar vinna förstaperioderna mot oss. Nu hade vi bestämt att vi skulle gå ut och vinna första perioden, sade Sveriges förbundskapten Marcus Holm.

Han fick dock konstatera att det inte lyckades den här gången heller.

Efter 15.50 stormade Kristiina Kauppila fram och kunde skjuta in 1-0. Glädjen var stor hos finskorna. Det energifyllda laget kunde även trycka in 2-0 i det påföljande anfallet.
 


Lisa Haglund i jämn duell med finska Liisi Muurinen. Matchen som helhet var en jämn kamp som slutade 4-4. Foto: Klas Pettersson.

 
Tre minuter in i den andra perioden fick Sverige utdelning. Det var Iza Rydfjäll som fick stå mitt framför det finska målet och kunde skjuta in reduceringen med ett lågt skott.

Finland behöll kommandot och ökade på ledningen igen. Det var ett skott som såg ut att ha förlorat sin farlighet men Sverige fick inte undan bollen och i stället kunde Finland forcera in 3-1.

Anna Torstensson blev utsedd till matchen lirare i det svenska laget. Det var hon som gjorde den viktiga reduceringen till 3-2.

Annamari Lehto gjorde sitt andra mål i matchen när hon ökade på till 4-2. Sverige hade just gått ner på två femmor när Emelie Wibron sköt in 4-3.

Poängräddade blev sedan Therese Karlsson kom fram på vänsterkanten och kunde skjuta in 4-4. Då återstod det knappt fyra minuter att spela.

Svenske förbundskaptenen Marcus Holm berömmer Finland för en jättebra match. Men Holm är nöjd även med sitt eget lag:

– Jag tycker att vi får positiva signaler från alla tre femmorna som är ute där idag.

Att det var två bra lag som möttes håller lagkaptenen Jorunn Göransson med om:

– Det skulle inte förvåna mig om detta blir VM-finalen också.

Matchfakta

 

Marcus Holm efter premiären
Jorunn Göransson om 4-4 mot Finland 
 


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>