2008-09-12 14:35

Umeå City redo för premiär

På lördagen inleds Svenska Superligan 2008/09 med matchen Umeå City-Pixbo Wallenstam. Vi har tittat närmare på nykomlingen Umeå City.
 

 Lag:Umeå City IBK, herrar
 Serie:Svenska SuperliganUmeå City förlorade bara två av de 22 matcherna i division 1 norra. Det blev serieseger och därmed avangemang till SSL.
 
Spelarstatistik 2007/08
 


Patrik Eklund gör sin sjätte säsong som huvudtränare. Till sin hjälp har han Peter Strandberg. Ansvaret för coachningen vid matcherna ligger på Andreas Söderberg. I staben ingår även lagledaren Sune Zingmark.


   
Förra säsongen var Daniel Jernberg den bäste poängplockaren i Umeå City. Foto: Bildbyrån.

 


– Det känns inte som att vi har så många nya eftersom många av de som kommer har varit i klubben tidigare, säger Patrik Eklund.

Bland hemvändarna märks Mats Jonsson och Erik Ställ från Falun. Johan Lindgren kommer senast från Dalen men har tidigare spelat i City. Även backen Stefan Lindberg (senast från Thoréngruppen) har spelat i klubben som junior.

Mikael Nordvall är tillbaka efter knäskada och kan nästan räknas som ett nyförvärv. Det finns dock två spelare som inte har spelat i Umeå City tidigare: Thomas Straete (från Slevik) som blev årets spelare i Norge den gångna säsongen samt Thomas Holmgren från Alba.

 


Målvakten Johan Rehn har gått över till SSL-konkurrenten IBF Falun och Pontus Quick slutar. Lasse Bergström är ett föredöme för alla i truppen och dessutom en riktigt bra spelare. Sedan är Mats Jonsson en profil. Men ska vi fixa det ska vi fixa det som ett lag, säger Patrik Eklund.
 


Även här blir svaret Lasse Bergström som enligt Patrik Eklund är ”urtypen för en lagkapten”.– Man kommer att lägga märke till Jakob Lundmark, säger Patrik Eklund som även tror att Thomas Straete kommer att få mycket uppmärksamhet under sin första SSL-säsong.
 


Eklund har haft sitt lag länge och har en genomgående idé med mycket rörelse och löpningar samt att ställa om snabbt.

– 2-1-2 eller 2-2-1 är för mig mest en lek med siffror, säger Eklund som menar att det inte är särskilt stor skillnad på sätten att spela. I slutet av förra säsongen använde sig City av den sistnämnda varianten men 2-1-2 är ändå att betrakta som grundläget.
 


– Vi ska försöka hålla oss kvar. Det är det enda målet man kan sätta i vår situation. – Jämfört med de senaste åren har vi kommit igång tidigare och tränat. Vi har varit till Finland och det var lyckat. Även kvalet i Ligacupen var lyckat, säger Eklund.

Umeå City spelar inledningsmatchen i SSL i morgon lördag. Det är hemmamatch mot Pixbo Wallenstam.


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>