2008-09-15 13:20

Tillbaka efter sju svåra år

2001 åkte Västerås IBF ur högsta serien. På måndagskvällen gör man entré i finrummet igen. Ikväll springer Västerås in i Bombardier Arena för SSL-match mot AIK. Laget anförs av Gabriel Andersson som har burit kaptensbindeln under ”de sju svåra åren”.

 

 Lag:Västerås IBF, herrar
 Serie:Svenska SuperliganVann division 1 mellersta med nio poängs marginal.
 
Spelarstatistik 2007/08
 


Stefan Hedlund huvudansvarar för försäsong, teoretiska moment, administration, statistik samt laguttagning och matchcoachning. Stefan Lindgren ansvarar för träningsmatcher och träningsupplägget och media.
 
– Vi delar på taktik och spelsystem. Inom alla områden försöker vi dock föra en dialog och har nära samarbete för att så långt som möjligt ha en samsyn i allt vi gör, men huvudansvaret gör att man får sista ordet om man behöver ta snabba beslut eller inte är riktigt överrens, berättar Stefan Hedlund.
 
 

   
Gabriel Andersson (till vänster) har varit lagkapten under de sju säsongerna i division 1. Här jublar han tillsammans med Peter Hirschman. Foto: Kenneth Strignérus.

 


– Vi har förstärkt med två offensiva krafter i Jens Frejd från Järfälla, som bland annat gjorde årets mål i SSL förra säsongen i matchen mot Dalen. Sedan är det Peter Hirschman från Vimmerby som kom fyra i poängligan i division 1 södra. Båda har tidigare spelat i VIB och är hemvändare. 
 
– Peter är mer respekterad som framspelare än målskytt medan Frejd är det motsatta. Sedan har vi flyttat upp flera juniorer från vårt framgångsrika juniorlag som tog silver i juniorallsvenskan. Det är backen Martin Nilsson, centern Andreas Rödlund och målvakten Andreas Antfolk, säger Stefan Hedlund.
 


Centern Marcus Gustafsson har lämnat för Karlstad.  – Vi har vårt nyförvärv Jens Frejd som kommer med rutin att producera poäng i SSL. Han har en härlig inställning och utvecklas allt mer att bli en riktigt duktig tvåvägsspelare. Sedan har vi rookien Rasmus Enström från juniorlaget som vi tror kan utvecklas till en stor svensk innebandyspelare inom ett par år, säger Stefan Hedlund och nämner även lagkaptenen Gabriel Andersson som en viktig spindel i nätet.
 


– Gabriel Andersson, har ett stort VIB-hjärta och är en spelare som ställer otroligt höga krav på sina ledare och spelare men även domare. Blev värvad för att ta kaptensrollen och föra VIB tillbaka till SSL. Trots att det blev sju svåra år stannade han troget och är numera den stora profil som kommer kämpa mest för att debutåret i SSL ska bli lyckosamt, säger Hedlund.Laget är ungt men från lagledningen finns förhoppningar om att Rasmus Enström klarar av pressen att vara lite upphaussad på förhand.

– Vi tror att Rasmus kan se detta som positivt och leva upp till förväntningarna och göra lika fina insatser för laget som under fjolåret.
 


– Vi spelar med stort hjärta och ställer höga krav på att femmorna ska fungera tillsammans, såväl offensivt som defensivt. Vi jobbar som ett kollektiv, där sedan individens ansvar att kliva fram och avgöra är något vi hela tiden arbetar för att utveckla, säger Stefan Hedlund.
 


– Vår målsättning är att spela i SSL även säsongen 2009/10 –  vi ska kämpa med näbbar och klor att hålla oss kvar!Laget har ökat träningsdosen successivt under tre år för att vara redo för en SSL-säsong. Laget startade den 12 maj och träffades kollektivt fyra dagar i veckan för träning.
 
Utöver detta hade spelarna två individuella pass att lägga på valfri tid. I augusti ökade man till fem-sex kollektiva dagar per vecka, exklusive matcher. Som mest träffades vi 14 pass i veckan.

På måndagskvällen är det innebandy i högsta herrserien i Västerås igen. Västerås IBF tar emot AIK i Bombardier Arena klockan 19.00.
 


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>