2008-09-04 13:27

"Rosén får sitt genombrott"

Vi har pratat med Vidar Jonsson, ny tränare i Pixbo Wallenstams herrar, inför seriestarten. Bland annat tror han att 22-årige Isac Rosén får sitt stora genombrott den här säsongen.
 

 Lag:Pixbo Wallenstam IBK, herrar
 Serie:Svenska SuperliganPixbo Wallenstam vann förra säsongen den första upplagan av Ligacupen efter att ha vunnit finalen mot IBK Dalen med 8-7 efter sudden death.
 
I serien slutade man på en fjärdeplats och slog sedan ut Dalen med 3-1 i matcher i kvartsfinal. I semifinalen tog det dock stopp för Pixbo då man blev utslagna av de blivande svenska mästarna Warberg med 3-0 i matcher.
 
Spelarstatistik 2007/08
 


Vidar Jonsson närmast från FC Helsingborg tar över tränarsysslan hos Pixbo efter den tillfälliga lösningen med Magnus Augustsson, Anders Hellgård och Jan-Inge Forsberg som tog över efter Rune Engström mitt under föregående säsong.

– Jag kommer att få hjälp av vår lagledare Martin Schön men det är jag som kommer att sköta större delen av de praktiska momenten i träningen, säger Vidar Jonsson.

 


Man har värvat målvakten Juha Leinonen samt forwarden Mattias Ryberg från Partille IB. Sedan har man även förstärkt truppen med backen Oscar Thormählen från Bräckan och forwarden Jacob Grauers från IBK Göteborg.
 
– Juha Leinonen är en 31-årig målvakt som inte spelat i SSL tidigare. Han har hittills varit överraskande bra och är ett perfekt komplement till vår andra målvakt Christian Jurkiewicz. Mattias Ryberg är en poängkung från division 1 som jag tror har goda chanser att lyckas i SSL. Det gäller bara att ge honom tid till att komma in i spelet och tempot, säger Vidar Jonsson.
 


Pixbo har tappat flera mycket duktiga spelare. Bland annat målvakten Joakim Ågren och forwarden Martin Dahlgren som har slutat. Även Pekka Jalava avslutar sin elitkarriär och kommer att spela i Kärra IBK den kommande säsongen. Backen Jon Möllersten har lämnat för AIK och både Petteri Luokkanen och Johan Nyth har gått till FBC Göteborg. Vidar Jonsson tror att Henrik Quist kommer att bli den mest betydelsefulla personen i Pixbo i år och bli ännu viktigare än han varit under tidigare säsonger.
 
– Henrik Quist har börjat säsongen mycket bra och börjat leverera direkt. Det känns som han har ännu större motivation i år än tidigare år, påstår Vidar Jonsson.

 


Daniel Dahl kommer precis som förra säsongen att fortsätta bära lagkaptensbindeln i Pixbo.
 
– Daniel Dahl är ett naturligt lagkaptensämne för den här gruppen. Han passar perfekt, är trygg i både sig själv och spelet och vågar visa vägen.
 


Isac Rosén är en ung spelare som Pixbotränaren Vidar Jonsson tror mycket på den här säsongen. Foto: Bildbyrån.  
 – Jag tror att Isac Rosén kommer få sitt stora genombrott i år. Det känns som att han kommer att kunna ”explodera” när som helst, säger Vidar Jonsson.
 


– Vår tanke är att vi skall vara effektiva när vi har boll och göra det så svårt som möjligt för våra motståndare när de har boll. Det är viktigt för oss att vi sätter våra lägen när vi får dem, säger Vidar Jonsson.
 
– Det kommer att bli en kombination av mina egna idéer som jag har med mig och hur Pixbo spelat tidigare. De har ju varit väldigt framgångsrika med sitt spelsystem så det skulle vara fel att ändra alldeles för mycket, fortsätter Vidar Jonsson. 
 


– Vår främsta målsättning är givetvis att ta oss till slutspel. Sedan gäller det för oss att försöka se till så att vi kan toppa vår form till slutspelet också. Vi har också som mål att börja slussa in lite yngre spelare från vårat division 2 lag Pixbo IBF in i elittruppen. Vi har många 90:or och 91:or med stor potential som står och bankar på dörren och vill in i truppen, säger Vidar. Pixbo har sedan hela truppen träffades sista veckan i maj haft kontinuerlig träning tillsammans under hela sommaren.
 
– Vi har dock haft stora problem med skador under försäsongen, speciellt nu under augusti vilket lett till problem då många spelare fått köra Rehabträning istället för den träning som var planerad, säger Vidar.
 
Man har under försäsongen spelat två träningsmatcher då man mött Västerås (förlust med 3-2) och Jönköping (vinst med 6-5). I Ligacupen gick man vidare som tvåa efter att ha vunnit mot Mullsjö, spelat oavgjort mot Helsingborg och förlorat mot Warberg.
 
I helgen spelar man en turnering i Finland där man kommer möta SSV och Espoon Oilers och sedan eventuellt i en placeringsmatch, Classic, Warberg eller det finska student-VM laget.
 
– Det kommer att vara en relativt ung trupp med många spelare från vårt IBF-lag som åker till Finland. Vi får matcher, hoppas få möta bra motstånd och samtidigt få en trygghet i laget. Resultatet i den här turneringen är inte så viktigt. Det var förra helgen i Ligacupen det var viktigt och då gick det bra även om det var små marginaler, avslutar Vidar Jonsson.

Pixbo inleder SSL med premiärmatchen borta mot Umeå City den 13 september. Första hemmamatchen spelas mot Caperio/Täby den 28 september.Författare: Johan Norberg


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>