2008-09-11 08:30

Moa kan bli säsongens utropstecken

På söndag smygstartar damernas elitserie med matchen Dalen-Falun. Hos Dalen finns många unga spelare och tränaren Örjan Lindberg tror extra mycket på Moa Schilström med sin aviga spelstil.
 

 Lag:IBK Dalen, damer
 Serie:ElitserienDalen slutade på en åttonde plats i serien förra säsongen, men blev utslagna av Iksu i kvartsfinalen.

– Med åtta nya spelare och en ny ledarstab får vi vara ganska nöjda med föregående säsongs resultat, kommenterar huvudtränare Örjan Lindberg.

Spelarstatistik 2007/08
 


Örjan Lindberg är huvudansvarig och är också den som coachar under matcherna. Johan Lindgren är assisterande tränare, men också spelare i superligalaget Umeå City.

– Det är givetvis inte optimalt att Johan inte kan vara med på alla matcher och träningar, tycker Lindberg.

Dessutom förfogar Dalen över en fystränare, målvaktstränare, materialförvaltare och en koordinator.

 


Nina Sorsa (Boden), Olivia Lundqvist (juniorlaget), Malin Bäckström (Öjebyn), Emma Hellberg (RIG Umeå) och Moa Schilström (RIG Umeå).

– Sorsa är skottvillig och brytningssäker, Lundqvist är en jättetalang och en spelande back, Bäckström är en teknisk forward, Hellberg en utpräglad målskytt och Schilström en målmedveten rightforward som har spelat i U19-landslaget, berättar Lindberg.
 


Dalen har på nytt tappat ett stort antal spelare och den kanske största förlusten är landslagsbacken Isabell Krantz som flyttar till Göteborg och Pixbo.
 
Övriga som slutar är Sofia Eklund, Veronica Bohman, Linda Hjortborg (målvaktstränare Dalen), Sandra Linder (Täby), Sofia Sandkvist (flytt till Oslo), Carina Emanuelsson (flytt till Spanien), Maria Bäckström (ev. flytt till Gävle), Malin Strömberg (Holmsund), Jenny Söderkvist (oklart), Sara Svensson (blir mamma) och Helena Marklund som slutar spela.


Anna Renström är en komplett spelare som jag anser är bland topp fem på backsidan i Sverige. Hon går alltid in och gör sitt jobb, tycker Lindberg.
 


Dalen fortsätter med Linn Lundström som lagkapten.

– Linn har vuxit in i laget och är en riktig lagmänniska som alltid månar om de unga, säger Lindberg. 
 Moa Schilström har spelat i U19-landslaget och i RIG Umeå. Nu när hon debuterar i Elitserien kan hon få sitt stora genombrott. Foto: Bildbyrån.Örjan Lindberg väljer ett nyförvärv som han tror står för säsongens genombrott.

– Moa Schilström har bevisat i både Rig Umeå och i U19-landslaget att hon är bra. Hon river och sliter, är irrationell och avig i sitt spel. Påminner om Michael Clauss som spelade i Västerås en gång i tiden, tycker Lindberg.
 


– Vi bygger vidare på vårt 2-1-2 med zonspel. Vilken typ av spel vi väljer beror också på matchbilden, men vi vill vinna boll tidigt, säger Lindberg..
 


– Med tanke på vår unga och orutinerade trupp är det realistiskt att sikta på slutspel, säger Lindberg. Dalen har mött Sandåkerns pojkar 93 som man vann mot med 5-4. Mot Örnsköldsvik spelade man jämnt i två perioder, men föll till slut med 3-6. Det andra mötet med Övik slutade dock med Dalen-seger (5-3). Mot Umeå City vann Dalen med 10-1 och i Nolia Cup gick Dalen obesegrade fram till turneringsseger.


Dalen inleder med hemmamatch mot Falun på söndag.Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>