2008-09-19 08:40

Inför seriestart: Pixbo

Efter en match förra helgen startar nu damernas elitserie på allvar. Totalt elva matcher spelas detta veckoslut och vi passar på att presentera fyra intressanta lag i årets serie. Först har vi intervjuat Martin Ström som är tränare i favorittippade Pixbo Wallenstam. 

 Lag:Pixbo Wallenstam IBK, damer
 Serie:ElitserienFörra året kom Pixbo trea i grundserien och åkte ut i SM-semifinalen.

Spelarstatistik 2007/08
 


I Pixbo är Martin Ström huvudansvarig och Christer Ström assisterande tränare. Christer Ström kommer närmast från Pixbo Wallenstam IBF:s herrlag.

– Jag står för tränings- och taktiska upplägg medan Christer tittar på speluppbyggnaden och detaljerna samt är mitt bollplank, berättar Martin Ström.

Fredrik Andersson är fystränare, Håkan Oliw är materialförvaltare/lagledare och Magnus Eriksson är skadeansvarig. 

 


Martin Ström beskriver Pixbos nyförvärv:
- Isabell Krantz (Dalen): En klasspelare som kommer att bli en stomme i laget.
- Ellinor Nilsson (Engelholm): Teknisk storback som behöver stärka sin fysik.
- Paula Jouthen (Tapanilän Erä, Finland): En spelande back med mycket rutin.
- Theres Persson (Södra Dal): Ung lovande powerforward som har spelat i U19.
- Sofie Engel (Södra Dal): Förra året utsedd till Skånes bästa spelare, slitvarg som tar för sig.
- Sanna Pollak (Partille): Back med bra spelsinne och fina handleder. Måste upp i tempo.
- Carolina Björkner (Surte): Högerskytt med vasst dragskott som kan nyttjas på många sätt.
- Stinne Jorgensen (AaB Floorball, Danmark): Bra spelförståelse med hög arbetskapacitet.
 


Pixbo har tappat ett par namnkunniga spelare. Anna Didriksson har bytt till Rönnby,  Josefina Parling har flyttat tillbaka till Falun och Anna Jansson blir spelande tränare i Lidköping. Målvakten Helena Andersson befinner sig i USA fram till jul, men ansluter sedan till Pixbos trupp.Jessica Holmgren är en galjonsfigur och visar vägen för alla. Alexandra Lidström blir bara vassare och vassare. Camilla Nilsson är en matchvinnare och potentiellt kan hon bli Sveriges bästa spelare, även om hon behöver bli jämnare. Isabell Krantz kommer att bli en nyckelspelare och tillföra mycket, anser Ström.
 


Pixbo har utsett fyra spelare till lagkaptener. Jessica Holmgren och Alexandra Lidström kommer att alternera som lagkaptener. Till sin hjälp har de två assisterande kaptener i Therese Larsson och Camilla Nilsson.
– Vi har många nya spelare i truppen och det krävs flera personer som visar vilka gruppens värderingar är, tycker Ström.
 – Forwarden Sofie Engel har egenskaperna till att ta ett stort kliv och tack vare sin vilja att bli riktigt bra. Backen Anna Johansson har en bra blick för spelet och är bra tränad och därmed förberedd för elitspel i år, säger Ström.
 


- Vi ska införa 2-2-1 spel över hela planen och vi ska spela ett rörligt och ett aggressivt försvarsspel. Vi ska styra motståndarna i alla lägen och göra snabba spelvändningar. Pixbo ska vara ett spelande lag och bli vassare med fem spelare i anfallszon. Samtidigt ska vi köra vidare på att vi är ett starkt och fysiskt lag, berättar Ström.
 


– Vi har  många nya namn som måste komma in i Pixbo-andan och därför blir placeringen i grundserien inte alltför viktig, mer än att vi ska vara bland de åtta främsta och spela slutspel. Pixbo går alltid för guldet när man spelar slutspel, säger Ström.Pixbo har spelat Båstad Outdoor Open och vann den turneringen. Därefter har man mött Västerås (11-5), Karlstad (7-0) Färjestanden (5-1), Västerås (14-3) och Karlstad (4-3).

– Vi har fått bra besked och anfallit mycket i våra träningsmatcher hittills. Vi har haft en hel del sjukdomar som har stört något, men våra unga duktiga IBF-tjejer har fyllt luckorna väl. Det verkar också som om alla i truppen har fått en nytändning genom att prova ett nytt spel och nya formationer, säger Martin Ström.

Pixbo är favoriter till seriesegern enligt tränarna. Dock får man inleda riktigt tufft, nämligen med bortamatch mot Iksu på lördagen.Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>