2008-09-10 09:13

Framtidens målvakter ska bli bättre

En ny satsning från Svenska Innebandyförbundet gör att det nu finns fem stycken certifierade kursledare för målvaktstränare. En av dem är tidigare elitmålvakten Kenneth ”Kekke” Lundkvist.

Sista helgen i augusti hölls en utbildning i Solna. Fem personer från olika platser i landet genomgick en utbildning som gör att de nu kan kalla sig certifierade kursledare för målvakttränarutbildningar.


Under flera säsonger var Kennet Lundkvist målvakt i IBK Dalen. Foto: Bildbyrån.Bland dessa finns Kenneth Lundkvist. Som målvakt i högsta serien för Dalen och AIK var han mer känd under smeknamnet ”Kekke”. Bland annat gjorde han ett lysande slutspel 2006, då AIK blev svenska mästare.

Nu vill ”Kekke” vara om utveckla framtidens målvakter:

– Med målvaktstränarutbildningen vill vi markera startskottet för en framtida generation ännu bättre målvakter än vi har idag.

Förutom Kenneth Lundkvist från Stockholm kan även Lars Lundström (Södermanland), Jörgen Nazenius (Dalarna), Mattias Jakobsson (Gotland) och Johan Eriksson (Västerbotten) utbilda målvaktstränare i sina hemdistrikt.
 
Det finns ett koncept för målvaktstränarutbildningen som innebär att den är anpassad till en heldag (cirka sju timmar). Den innehåller följande moment:

  • Grundteknik
  • Mental träning
  • Spelmoment
  • Anatomi och träningsformer
  • Praktik
     

– Det finns idag mycket kunnande kring målvaktsspel utspritt i landet, vi vill ta tillvara detta och sprida över hela landet. Det ska bli tydligare hur vi ska träna våra målvakter, vad vi ska träna på, varför vi ska träna, säger Lundkvist och fortsätter:

– Genom att knyta kontakter och öka erfarenhetsutbytet kommer vi att kunna nå långt, detta främjar utvecklingen av våra framtida målvakter. Ökad kompetens hos målvakter och tränare ger ett mer kritiskt förhållningssätt till förlegade sanningar om "hur man ska göra" när man står i mål, och samtidigt öppna ögonen för de möjligheter som finns.

Intresserad av att gå en målvaktstränarutbildning? Hör av dig till något av distrikten Stockholm, Södermanland, Dalarna, Gotland eller Västerbotten.


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>