2008-09-03 09:36

FCH slipar på försvarsspelet

Det första SSL-laget som vi presenterar inför säsongen är FC Helsingborg. Laget har nya tränare i Mikael Karlberg och Joakim Sjöstrand. Något som det slipas på är försvarsspelet. Förra säsongen släppte FCH in mer än 6,6 mål per match.
 

 Lag:FC Helsingborg
 Serie:Svenska SuperliganElfteplatsen i SSL var en rejäl missräkning för skåningarna. Tillsammans med jumbon Färjestaden var man det lag som släppte in flest mål (146).

Spelarstatistik 2007/08
 


Huvudansvarige Mikael Karlberg är ny för säsongen från AIK. Han kommer att leda FC Helsingborg tillsammans med Joakim Sjöstrand, som även han är ny (från Endres damer).
 
– Sjöstrands titel är assisterande tränare men vi försöker dela så mycket som möjligt av ansvaret mellan oss, säger Karlberg.
 
I staben ingår även fystränarna Mattias Svensson (rehab/styrka) och Staffan Nordhöj (kondition) samt målvaktstränaren Magnus Nilsson och materialförvaltaren Stefan Hansson. 
 


Helsingborg förstärker sitt lag med backarna Tom Flydalen (FBC Malmö), Björn Lundgren (IBK Landskrona) och Kristoffer Fält (Röke). Dessutom har man värvat Fredrik Karlsson från Röke samt att Stefan Magnusson från Södra Dal nu gör en ny sejour i FCH. Man har även plockat upp Simon Jönsson och Pontus Bergqvist som lärlingar.
 
– Alla är plockade till FC Helsingborg för att de kan tillföra något både som personer och spelare. Gemensamt för alla är att de är mycket ambitiösa i sitt innebandyspelande, säger Mikael Karlberg.
 


Den mest anmärkningsvärda spelarförlusten är Marck Lundberg som nu har gjort sitt i elitsammanhang. På förlustsidan har Helsingborg även Kristian Torstensson, Mattias Mattsson och Daniel Carlsson och Henrik Brendheden.– För mig är alla lika viktiga. Alla våra spelare är viktiga på sitt sätt. Men målvaktspositionen nämns ofta som en betydelsefull del, så ska jag nämna några får det bli våra målvakter Mathias Andersson och Lars-Peter Nielsen.FC Helsingborg jobbar på att förbättra sitt försvar. Förra säsongen släppte man in mer än 6,6 mål per match i SSL. Foto: Bildbyrån.
 

 


Magnus Anderberg bar kaptensbindeln stora delar av förra säsongen och kommer att fortsätta med det.
 
– Magnus är en jättebra ledare. Han är ödmjuk och har sunda värderingar, berömmer Karlberg. – Jag tror att Linus Nordgren tar ett kliv till i sin utveckling. Han blir en attraktion i serien, säger Mikael Karlberg.
 


– När vi själva har boll ska vi ha ett högt bolltempo och mycket rörelse. Vi ska vara ett spelande lag i de moment vi klarar det. När vi inte har boll ska vi påverka motståndarna så att vi känner kontroll i det vi gör, säger Mikael Karlberg.
 
I grunden kommer man att känna igen årets upplaga av FCH; inga omvälvande taktiska förändringar.

– Det är detaljer, främst i försvarsspelet, som vi slipar på.
 


FC Helsingborg är fyllt av revanschlusta efter förra säsongen. Målsättningen är att gå till slutspel.– Vi har haft fokus på försvarsspelet och att bygga konstellationer. Vi har tränat fyra-fem dagar per vecka och haft mellan en och tre matcher. Augusti var en tuff månad för spelarna och det blev inte många lediga dagar men trots det har det varit ett bra go i laget.
 
Marcus Gullstrand har varit borta hela försäsongen, då han har opererat en skadad hälsena. Han beräknas vara borta hela hösten. Eftersom Gullstrand har varit en av Helsingborgs främsta målgörare de senaste säsongerna blir detta förstås ett avbräck.
 
I Ligacupen den gångna helgen vann FCH en match, förlorade en och spelade en oavgjord. Små marginaler skiljde mellan Pixbo som gick vidare och FCH som slogs ut från Ligacupen.

FC Helsingborg inleder SSL den 18 september på svårast tänkbara sätt: Warberg på bortaplan.

 


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>