2008-09-01 09:44

"Det handlar om att överleva"

Västerås gör debut i damernas elitserie. Tränaren Mikael Kvist har ett lag som bara har två spelare med rutin från högsta serien. Han konstaterar att lagets målsättning är att överleva och förnya kontraktet i Elitserien.
 

 Lag:Västerås IBF, damer
 Serie:ElitserienVann division 1 västra och gick upp efter kval.

Spelarstatistik 2007/08
 


Mikael Kvist är ny huvudtränare och kommer närmast från herrlaget Aros IK i division 3. Han har tidigare varit assisterande tränare hos Rönnby och valde mellan just Rönnby och Västerås inför denna säsong. Vid sin sida har han assisterande tränaren Jimmy Nore, som har varit i klubben i flera år.

Mikael har hand om coachningen och tränar laget, medan Jimmy har ett visst träningsansvar samt den sociala biten i laget. Västerås lagledare heter Anna Karlsson och medicinskt ansvarig är Eva Högberg.
 
 


Från Rönnby kommer rutinerade Anna Vartiainen med meriter från det finska landslaget. Även nya backen Linda Eriksson tillhörde Rönnby förra säsongen, men spelade sparsamt på grund av skador. Michelle Linhart (Vänersborg), Fanny Schulstad (Örebro), Fia Fernkvist (Sala Silverstaden) och Ida Fors (Lockerud) är övriga nyförvärv.
 


Skyttedrottningen Malin Wikström har lämnat Västerås till förmån för lokalkonkurrenten Rönnby.
 
 


Linda Eriksson (till höger) från Rönnby bidrar med mycket elitserierutin hos nykomlingen Västerås. Foto: Kenneth Strignérus.
 Huvudansvarige Kvist väljer att nämna två spelare:
 
– Linda Eriksson kommer med sin kunskap och rutin styra från backplats. Anna Vartiainen är målfarlig i rätt miljö, men fick knappt med speltid i Rönnby förra säsongen. Vi hoppas att hon kommer mer till sin rätt i Västerås.
 


Västerås har i skrivande stund inte utsett en lagkapten, men det blir med all säkerhet Anna Vartiainen eller Michelle Linhart.
 
– Anna är den i vår trupp som har mest rutin och är bra på att peppa och prata med domarna. Michelle är ny i laget och har smält in bra i laget. Klart är att dessa tjejer blir två av totalt tre lagkaptener i truppen, säger Kvist.Forwarden Linda Amsköld har ett klockrent passningsspel, bra spelsinne och ett ruggigt skott.

– Henne tror vi stenhårt på, kommenterar Kvist.
 


– Vi har inte bestämt spelsystem, men vi måste jobba mycket med försvarsspelet och köra på snabba spelvändningar. Fullplanspress är inget för oss, i år handlar det om att överleva i Elitserien. 
 


Västerås målsättning är glasklar: att hålla sig kvar.
 
– Vi har endast två spelare i truppen som har spelat i Elitserien tidigare och därför måste vi vara realistiska när vi sätter vårt mål. Styrelsen önskar minst en åttonde plats och därmed slutspel, men dit ska vi nästa år. Visst, får man en bra start i serien, kan vad som helst hända, anser Kvist.Västerås har på försäsongen mött Köping (5-5), Balrog (5-8), Pixbo (5-12) och Pixbo IBF (2-4), Årsta (2-2) samt finska TPS Åbo (2-2).
 
– Vi är överlag nöjda med försäsongen då allt går som planerat, avslutar Mikael Kvist.
 

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>