2008-09-05 09:45

Bara ett nyförvärv hos mästarna

Iksu vann SM i våras och förändringarna i spelartruppen är inte stora. Tre rutinerade spelare lämnar truppen. Det enda nya namnet är Sara Vilhelmsson som plockas upp från Iksu Ungdom.
 

 Lag:Iksu, damer
 Serie:ElitserienIksu slutade på andra plats i grundserien. Därefter gick man obesegrade genom slutspelet och kunde ta sitt tredje SM-guld.

Spelarstatistik 2007/08
 


Iksu har en ny huvudansvarig i Ove Johansson. Peter Grubbström fortsätter som assisterande tränare och Markus Stenvall är materialförvaltare.
 
– Jag och Ove tänker ganska lika, men det är kul med Oves nya idéer som vi ska testa. Vi har ännu inte diskuterat en uppdelning mellan oss, mer än att Ove sköter snacket under matcherna och jag är mer ett bollplank, berättar Peter Grubbström.
 
Ny målvaktstränare är Therese Eriksson, som tidigare var målvakt i laget. Malin Lundberg har spelat många år i Iksu och Malins erfarenhet nyttjas i hennes nya roll som en slags länk mellan spelare och tränare.
 


Iksu har inför denna säsong en liten spelaromsättning, endast en ny spelare tillkommer. Det är Sara Vilhelmsson från Iksu Ungdom.
 
– Sara är en ung, lovande och stabil back som har ett bra spelsinne och passningsspel. Inom några år kommer hon att vara en riktigt bra elitserieback, tror Grubbström. 


Det är stor rutin som lämnar Iksu, när Mari Magnusson, Sofia Ahlehjelm och Kati Salminen lämnar laget. De två förstnämnda slutar spela och Salminen åker tillbaka till Finland.
 


Guldjubel i våras. Sofia Ahlehjelm (nr 8) är dock en av tre rutinerade spelare som nu har lämnat Iksu. Foto: Bildbyrån.
 Hanna Lundström är en pådrivare och hjälper alltid alla andra, en ledarfigur. Josefina Eiremo har mycket bra spelförståelse och gör alla andra spelare bra, tycker Grubbström.
 


Susanne Ekblom var Iksus lagkapten förra säsongen, men lagledningen har ännu inte beslutat om vem som tar den rollen i år.
 Nina Bäckman är född 1990 och är en svårfångad forward. Hon är otroligt snabb och är i rörelse hela tiden. Jag hoppas att hon blommar ut ordentligt, säger Grubbström.
 


– Vi ska låta bollen göra jobbet, ha mycket passningsspel och rörelse. Vi kommer att spela en klassisk 2-1-2-uppställning, säger Grubbström.
 


Iksu brukar inte ha resultatmål, utan mer prestationsmål.
 
– Vi vill utveckla varje individ, för att då tillsammans göra laget bättre. Det blir nog en oerhört jämn serie denna säsong, men givetvis vill vi nå slutspel, anser Grubbström. Iksu har hittills mött Örnsköldsvik (7-8) och Skellefteå (9-1).
 
– Mot Örnsköldsvik ledde vi med både 6-1 och 7-2, men vi la av och spela, säger Grubbström.
 
Den gångna helgen var man på Gotland och spelade cup. Det blev förlust (6-8) mot Falun, oavgjort (4-4) mot Endre och vinst (6-2) mot Rönnby.


Iksu inleder med hemmamatch mot Pixbo Wallenstam den 20 september.Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>