2007-09-18 10:15

Internationell mix i Boden

Inför den nya elitseriesäsongen satsar man på en internationell mix i IBK Boden. Bland de nya namnen i laget finns en spelare och en tränare från Schweiz samt Australiens landslagsspelare Melanie Cathie.

 Lag:IBK Boden, damer
 Serie:ElitserienBoden slutade på en tionde plats i grundserien föregående säsong.

Spelarstatistik 2006/07


Suzanne Ahlman är kvar som tränare från förra säsongen, men nya i båset är Oli Bachofen från Schweiz och Dan Nyström, som inte har tidigare erfarenhet av innebandy men har en gedigen bakgrund från fotbollen.

– Jag har hållit på med fotboll i många år och när jag fick en förfrågan från Boden i våras tyckte jag att det skulle bli roligt att göra någonting nytt, säger Dan Nyström.

Trion delar på alla arbetsuppgifter, men Ahlman och Bachofen som har mer innebandykunskaper styr upp det och Nyström fungerar mer som ett bollplank.

– Vi är en spännande mix och det är nog första gången som ett svenskt damelitserielag har en utländsk tränare, berättar Nyström.


Från Red Ants Rychenberg i Schweiz har Michaela Katriner anslutit och Dan Nyström är imponerad av henne:

– Michaela har en bra inställning och hon har det mesta som en innebandyspelare bör ha.

Bodens andra utländska inslag är Melanie Cathie från Australien! Agnes Eriksson, Anna Jönsson, Hanna Palmér och Sofia Åhman är uppflyttade från juniorlaget. Från Sävast kommer Johanna Andreasson och Mari Männistö. Luleå bidrar med två nyförvärv; Wictoria Johansson och Pernilla Stoltz. Övriga nyförvärv är Sara Lindfors (Hertsön), Sandra Widmark (Kalix) och Ida Öhman (Sundsvall).

 

Michaela Kathriner var med när Schweiz tog VM-guld i Singapore 2005. Foto: Klas Pettersson.Boden har tappet några namnkunniga och rutinerade spelare som Sara Bergström (Hjärnarp), Malena Helmersson (Karlstad) och Camilla Wijkström (Karlstad), men Dan Nyström anser att en föryngring var nödvändig.

– Jag var ju inte med i fjol och visst har det försvunnit ett flertal namnkunniga spelare. Jag känner ändå som ny att det vi gör nu, är helt rätt för framtiden och att det kommer att bära frukt. Vi var i ett vägskäl där vi behövde föryngra och ta tillvara på sina egna talanger och det är det vi gör denna säsong, säger Nyström.

Emma Hansson, Maria Hedström, Helena Klasson, Frida Lundström och Helena Päbel slutar spela medan Hillevi Carlsson går till svenska mästarinnorna Rönnby och Moa Niemi väljer Luleå.– Vi jobbar alltid efter att laget går före jaget och därför vill jag inte nämna någon speciell spelare. Vi har många som kommer att växa under säsongen och jag vill framhålla laget som vår största profil, poängterar Nyström.


– Spelarnas val av lagkapten är Isabell Frimodig och vi på ledarsidan anser att hon är en naturlig ledare och lagkapten som har alla egenskaper som krävs, säger Nyström. 


– Jag är övertygad om att flera av våra 90-tjejer kommer att kliva fram. En egen produkt som jag tror får sitt definitiva genombrott är Malin Karlsson, säger Nyström.


– Vi ska spela 2-2-1 och vi ska bygga upp ett starkt försvarsspel samt utnyttja vårt material på bästa sätt. Det är spännande med många nya spelare, men flera unga som behöver bli skolade i vårt spel, tycker Nyström.


– Vi ska göra det vi kan för att ta oss till slutspel och sedan får vi se hur långt vi räcker till, säger Nyström.


– Vi har tränat fys kombinerat med boll sedan i maj och från slutet av juli har det varit mer inriktning på innebandy även om fysen har funnits kvar på programmet. Matchmässigt har vi lite problem då det inte finns några andra elitlag eller division 1 lag omkring oss men vi har spelat Nolia Cup. Vi saknar matcher mot bra motstånd, men vi försöker lösa det på bästa sätt, avslutar Dan Nyström.

Boden inleder serien med hemmamatch mot Skellefteå den 6 oktober.


På innebandy.se berättar vi om lagens sista förberedelser inför seriestarten. Vi tar tempen på alla elitlag men kommer även göra nedslag i andra serier.


Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>