2007-09-11 13:02

"Alla måste ta sitt ansvar"

Anders Hellgård blev nyligen utsedd till världens bäste innebandyspelare. Pixbotränaren Anders Jonsson menar att Hellgård är omöjlig att ersätta men säger att alla spelare måste visa att de tar sitt ansvar, nu när Hellgård har slutat.

 Lag:Pixbo Wallenstam IBK, herrar
 Serie:Svenska SuperliganFörra säsongen gjorde Pixbo Wallenstam en mycket bra grundserie som man vann överlägset, sju poäng före tvåan AIK. Man inledde också stabilt i kvartsfinalserien mot Balrog B/S som man vann med sammanlagt 3-1 i matcher. I semifinalen tog det dock stopp mot Caperio/Täby som slog ut Pixbo med 3-2 i matcher. Detta efter en mycket tight semifinalserie där två av matcherna avgjordes i sudden death och en efter straffar.

Spelarstatistik 2006/07


Anders Jonsson delar tränarsysslan tillsammans med Rune Engström som förra året tränade IBF Falun. Anders Jonsson kommer främst ha hand om träningarna och Rune Engström kommer ha ansvar för coachningen och laguttagningarna.Centern Petteri Luokkanen är tillbaka efter en sejour i Lok Reinach (Schweiz). Man har också värvat den unge och lovande backen Martin Östholm från Sundsvall City. I övrigt har man bara värvat spelare som spelat i Pixbo tidigare. De är Johan Nyth (Älvstranden), Emil Julkunen (Pixbo IBF) och målvakten Marcus Martinsson (Älvstranden).

– Vi har handplockat spelare som vi har haft och göra med tidigare och som platsar in i de roller som nu blivit lediga. Martin Östholm är den enda utifrån som vi värvat, han ska bli mycket intressant att följa och vi tror mycket på honom, säger Anders Jonsson.Det största avbräcket är att världsstjärnan och ”världens bästa innebandyspelare” Anders Hellgård valt att sluta. Sedan har även Peder Bodén lämnat och gått tillbaka till Dalen.

– Hellgård är en spelare som är omöjlig att ersätta. Där måste alla i laget visa att de tar sitt ansvar. Men det tror jag inte skall vara några problem, Hellgård var borta några matcher i vintras också och då visade resten av laget att de tog ansvar och täckte upp för honom, säger Anders Jonsson.

Andra spelare som lämnat laget är Johan Jihde (Pixbo IBF), Andreas Skoglund (Lindås), Håkan Reit (oklart) och Sebastian Andersson som lägger klubban på hyllan och slutar.
Pixbotränaren Anders Jonsson tror att Christoffer van Manen kan få sitt riktiga genombrott den här säsongen. Foto: Bildbyrån.
– Landslagspelarna Henrik Quist, Henrik Delborn, Martin Dahlgren och Daniel Dahl kommer givetvis att vara mycket viktiga. Sedan tror jag att Jon Möllersten kommer ta ett stort ansvar i år. Jag hoppas också att våra unga spelare fortsätter utvecklas och kliver fram och tar för sig ordentligt, säger Anders Jonsson.


– Vi har valt att fortsätta med Daniel Dahl som lagkapten. Han är taggad och inspirerad inför den uppgiften och vi tror att han är rätt person för det jobbet, säger Anders Jonsson.– Jag tror att Christoffer van Manen kommer få sitt riktiga genombrott i år. Han har varit med i de här sammanhangen ett tag nu och varit duktig under försäsongen, säger Jonsson.– Vi kommer att jobba vidare med att försöka hålla i bollen så mycket som möjligt under matcherna. Vi är ett av de lagen som har resurserna för att hålla mycket boll och styra matcherna. Sedan har vi också ändrat en del mindre detaljer i försvarsspelet för att det ska passa oss ännu bättre, men vi har inte gjort några större förändringar sedan förra året, säger Anders Jonsson.


– Vi har inte spikat vår målsättning helt än. Men det är ju först och främst att ta oss vidare till slutspel och väl där ska vi vara med och slåss om SM-guldet, säger Anders Jonsson.Pixbo har ökat dosen försäsongsträning jämfört med tidigare år. De har även gjort den mer individualiserad. Sedan har de lagt lite mer fokus på innebandyträning än fysträning jämfört med tidigare år.

– Vi har inte spelat några direkta träningsmatcher än men vi var med och spelade i Czech Open. Sedan har vi Ligacupen i slutet av den här veckan. Efter det ska vi också spela två träningsmatcher mot Warberg och Jönköping innan seriestart, säger Ander Jonsson.

Pixbo Wallenstam spelar sin premiärmatch i SSL hemma mot FC Helsingborg den 4 oktober.
På innebandy.se berättar vi om lagens sista förberedelser inför seriestarten. Vi tar tempen på alla elitlag men kommer även göra nedslag i andra serier.


Författare: Johan Norberg


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>