2006-09-12 08:03

Edberg leder Sverige i student-VM

Sverige jagar den VM-titel i innebandy som man ännu inte har. När Sverige ska försöka vinna student-VM tar man en guldcoach till hjälp.

9-12 november avgörs historiens andra student-VM i innebandy. Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) har anmält ett lag och Sverige ska försöka ta tillbaka VM-titeln från Finland.

När det gäller uttagningen och coachningen av laget har man anlitat SIBF för expertis. Detta har resulterat i att laget kommer att ledas av tidigare U19-förbundskaptenen Stefan Edberg.


– Vi ska använda student-VM-laget för att försöka täppa till glappet mellan U19-landslaget och A-landslaget, säger Stefan Edberg.
Foto: Bildbyrån.

– Innebandyn anser att det är viktigt att Sverige finns med, i SAIF:s regi på student-VM för att gå vidare i den internationella utvecklingen att bli en olympisk idrott, och befästa Sveriges ledande ställning. Av den anledningen stöttar svensk innebandy den akademiska idrotten med både expertis och finansiella resurser, säger SIBF:s generalsekreterare Tomas Eriksson.

I studentidrottsvärlden har man Universiaden, ”lilla OS”, som den stora återkommande tävlingen. Universiaden arrangeras alla ojämna år. De idrotter där studentidrotten tävlar i världsomfattande mästerskap, men inte finns med på Universiadens program, har sina VM vartannat år, jämna år. 2006 är alltså VM-år. Hittills i år har SAIF varit representerade vid fyra VM. Innan året är över har man ytterligare fyra VM. Det är fyra VM av mycket stor variation: bridge, kanotslalom, matchracing (segling) – och innebandy.

Student-VM i innebandy spelades i Göteborg 2002 och nu är det alltså dags igen. Hittills har det bara arrangerats en herrklass men om två år, då mästerskapet avgörs i Finland, är det meningen att det även ska finnas en damklass på programmet.

Ulf Öhrman, generalsekreterare på SAIF redogör för de kriterier som måste uppfyllas för att man ska få representera Sverige i student-VM:

– Man måste vara svensk medborgare och mellan 18 och 28 år. Närmare bestämt ska man vara född mellan den 1 januari 1978 och den 31 december 1988. Dessutom ska man vara studerande vid en eftergymnasial utbildning. Det behöver inte vara en utbildning vid universitet eller högskola. Dessutom får man vara med även om man är studerande i utlandet.


För ytterligare frågor kring kriterierna för deltagande i student-VM, kontakta Ulf Öhrman på telefon 018-65 30 72 eller e-post ulf@saif.se.

Mer info om student-VM, 9-12 november i Bern


Författare: Klas Pettersson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>