2008-10-16 14:30

Helga laddar för nytt möte mot Iksu

När det svenska landslaget beger sig till Prag och EuroFloorball Tour i slutet av oktober, finns Balrogs center Helga Karlsson med. innebandy.se har pratat med Helga om landslaget, EuroFloorball Cup och Balrog.

Grattis till uttagningen till landslaget!
– Tack så mycket. Det finns så många bra centrar som har varit med i landslagssammanhang så det är klart att jag är glad. Det var ett år sedan jag var med sist och jag har fått höra att jag borde förbättra mitt offensiva spel, vilket jag har gjort, tycker Helga Karlsson.

Vad har du för förväntningar inför turneringen?
– Det ska bli kul att spela med tjejer från de andra lagen, ett annat spelsystem och få nya direktiv i spelet. Jag måste ju få speltid för att kunna prestera och visa mitt spel. Om jag fick välja en drömkedja skulle det vara att få spela med Balrogs Emelie Lindström och Faluns Malin Dalbjer. Vi spelade ihop i Högdalen för länge sedan och det skulle vara roligt att se hur det går nu, säger Helga.
 


Helga Karlsson i duell mot Iksu. På söndag möts Balrog och Iksu för tredje gången på elva dagar. Foto: Bildbyrån.Du fick med dig Hermine Dahlerus, Lisah Samuelsson och Emelie Lindström från Balrog. Tycker du att det finns någon mer som borde vara med?
– Amanda Wendelstig gjorde en kanonsäsong förra året och borde varit med. Hon tackade visserligen nej till en landslagssamling förra hösten, på grund av skolan, men det är konstigt att hon inte är med nu, anser Helga.

Det är nu i mitten av oktober och Balrog har bara spelat två seriematcher. Hur känns det?
– Det är helt klart en annorlunda säsong.  Först Europacup-kval i slutet av augusti, sedan några seriematcher för att sedan spela slutspel i Europacupen.  Vi har inte ens haft hemmapremiär än, men det är roligt med ett annat upplägg än det man är van vid. Fast nu är jag sugen på seriematcher, säger Helga.

Balrog har gjort 20 mål på två matcher. Spelar ni mer offensivt i år?
– Jag vet inte, men vi har många spelare som kan göra mål. Vi vill vinna bollen högt upp på planen och har spelat bra innebandy hittills. Jag hoppas att det håller i sig.

Balrog verkar för utomstående ha en ganska tuff jargong i laget. Är det svårt för nya spelare att passa in?
– Alla kanske inte passar att spela i Balrog, men är man social och vill komma in i laget är det inga problem alls. Vi känner varandra väl och har en tuff attityd och hård jargong i laget, men vi är inte elaka, försäkrar Helga.

Hur fungerar det med era tränare Peter Lundin och Magnus Eriksson?
– Det funkar jättebra! ”Ludde” (Peter Lundin, red:s anm.) har ju tidigare endast tränat herrlag och säger ärligt vad han kräver av oss spelare. Det kan låta tufft emellanåt men vi är ändå elitspelare. Jag som har haft Kimmy Dalbjer som tränare och är van med hans skrikande, tycker inte att Ludde och Mange är för tuffa. De är bägge duktiga innebandytränare, tycker Helga.

Vilken roll har du i laget, på planen och utanför?
– Jag tar mycket ansvar på planen, mestadels defensivt. Jag är så att säga passionerad  under matcherna och hörs nog en hel del. Jag ser till att alla mår bra och styr upp fester när det behövs. Jag trivs jättebra i Balrog, poängterar Helga.

Ni förlorade finalen i Europacupen mot Iksu i sudden. I gruppen vann ni mot samma motstånd med 6-2. Blev ni övermodiga?
– I gruppmatchen hade vi pigga ben, men i finalen orkade vi inte eftersom vi hade spelat på två femmor under hela turneringen och dessutom var halva laget förkylda. Det satte sina spår och jag tror att det avgjorde finalen till vår nackdel, siar Helga.

Men varför spelade ni på två femmor under hela turneringen?
– Det var tuffa matcher i gruppen och vi vågade inte gå upp på tre femmor. Vi har många unga spelare i truppen, som måste få rutin i serien innan de kan mäta sig med de bästa lagen i Europa, anser Helga.

Är du nöjd med din egen insats?
– Ja, i sin helhet, men jag är inte nöjd med spelet i finalen för det kändes som om jag hade kunnat ge mer, tycker Helga.

Hur tror du att förlusten påverkar laget? Är det svårt att ladda om till seriespelet?
– Det har nog bara påverkat oss till det faktum att detta var sista gången som vi förlorade en så stor match. Vi har fått rutin av viktiga matcher och det stärker oss. Dessutom ska vi till helgen bara spela två matcher, mot fem på lika många dagar i Europacupen, säger Helga.

Är Iksu er främsta motståndare i kampen om SM-guldet?
– Det är lite för tidigt att säga, men jag tror att Rönnby och något nytt lag, kanske Örnsköldsvik, är med i kampen om guldet också. Iksu har en stark trupp och kommer säkert att kriga om guldet, tror Helga.

På lördag möter ni Örnsköldsvik och på söndag Iksu hemma i Botkyrkahallen. Vad tror du om dessa matcher?
– Örnsköldsvik har gått bra hittills och har kvicka spelare med bra självförtroende efter den inledningen. Får vi bara behålla vår fina form ska det inte vara några problem att besegra Örnsköldsvik. Det blir tredje gången vi möter Iksu på en och en halv vecka och det ska bli roligt att möta dem. Iksu har Josefina Eiremo som är snabb, har bra passningsspel och är en vass avslutare samt Therese Andersson som är en liten kvick tjej. Vi är i så pass bra form spelmässigt att inget lag i Elitserien bör slå oss. Vi ska visa att vi är bättre än Iksu på söndag, lovar Helga Karlsson.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon
 

   
  

Helgens matcher i Elitserien


Lördag
Falun - Rönnby
Kais Mora - Pixbo Wallenstam
Dalen - Engelholm
Balrog B/S - Örnsköldsvik
Endre - Iksu
Täby - Västerås

Söndag
Balrog B/S - Iksu
Endre - Örnsköldsvik
Dalen - Pixbo Wallenstam
Kais Mora - Engelholm
Karlstad - Rönnby
Huddinge - Falun
 <div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>