2015-10-11 11:41

"Vi behöver öppna dörren och visa att vi finns"


Alfta har lyckats bra med sin integrationsinnebandy. Foto: Privat

Mattias Asp, som jobbar på ett boende för ensamkommande flyktingungdomar i Alfta, kände att de boende behövde aktivera sig mera. Därför startade han ett projekt med integrationsinnebandy – som genast blev en succé.
– Vi behöver verkligen öppna dörren och visa att vi finns och att det finns verksamheter som välkomnar dem, säger han. 

I Alfta, som ligger i Hälsingland, finns ett kommunalt boende för ensamkommande flyktingungdomar med drygt tio ungdomar. Där arbetar Mattias Asp, som också är A-lagstränare i Alfta IBK. Han vet innebörden av att få personerna på boendet att aktivera sig och komma ut i det svenska samhället. Därför startade han, tillsammans med spelaren Tobias Östling, integrationsinnebandy.

– Vi bollade idén med styrelsen och en kompis som studerar mänskliga rättigheter, om vi skulle begränsa oss gällande ålder, regler och så vidare. Men vi kom snabbt fram till att det skulle vara öppet för alla, säger Mattias Asp.

Projektet drog i gång i slutet av förra säsongen och då genomfördes 6-7 pass.
– Det blev en succé, upp mot 20-30 personer varje gång. Speciellt många svenskar var det tyvärr inte, säger Asp.

Exakt så. Det blir ju ingen integration om inte människorna från flyktingförläggningen får träffa svenskar. Ett problem som Asp menar är påtagligt.

– Det är det som är svårt, att få dit dem (svenskarna). Dels har de sina egna liv redan och inget tomrum att fylla, som kanske nyanlända har i större utsträckning. Dels känner de sig kanske lite osäkra.

Men Asp är övertygad om att det kommer att fungera. När nu säsongen är i gång startar även projektet upp igen. 

Inför förra starten satte Asp och Östling upp lappar, besökte det stora asylboendet i Alfta och lät djungeltrumman gå, och planen är densamma den här gången. Även spridningen i sociala medier är viktig.

– Det handlar om att aktivt försöka få in ungdomar. Det naturliga för dem är att välja fotboll, basket och kampsporter som finns i deras hemländer. Vi behöver verkligen öppna dörren och visa att vi finns och att vår verksamhet välkomnar dem.

De som är med och spelar innebandy är i blandade åldrar, men majoriteten är ungdomar. Men om de senare ska tas in i befintliga föreningar finns ett problem. Sannolikt kan de inte spela med samma åldersgrupp eftersom de inte har spelat innebandy tidigare och inte håller samma kvalitet. Och det är något som innebandyn måste råda bot på, menar Asp.

– Man kan bygga en trappa så att de kommer ikapp. Vår tanke är att bygga vidare det här och om någon har ambitioner och är tillräckligt bra kan de träna med vårt B-lag. Eller däremellan spela med ett lag där man är för gammal. Innebandyn behöver tänka om för att skaffa en väg in i lag. Och alla lag behöver inte vara i seriespel, det här gör vi för att skapa en mötesplats och ge alla möjligheten att vara med och ha roligt i vår förening.

Har du märkt av något motstånd mot det här i Alfta?
– Ja, ett visst motstånd mot nyanlända finns ju. Sedan vet jag inte om det är större här än på andra ställen. Det finns väl ett visst generellt motstånd i hela Sverige när man tittar på resultatet av riksdagsvalet. Däremot kan man inte vara motståndare mot vårt projekt, då har man inte tänkt färdigt. Men det är klart att det här (integrationsinnebandyn) kommer att ha positiva effekter. När man väl får träffa de här personerna som ska integreras är det ju helt vanliga människor.

Läs mer om #forALLballs belysning av integrationssatsningar:
10 tips för att lyckas med integrationsinnebandy


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>