2015-10-21 06:47

Så hjälpte Idrottslyftet integrationsprojektet


Somalia SK, ett integrationsprojekt i Bergsjön i Göteborg. Foto: Anton Rosenblad

Under tisdagen på innebandy.se kunde ni läsa om Pontus Bergers stora integrationsprojekt i Göteborg. Här berättar han om finansieringen av projektet – genom Idrottslyftet.

1 maj i år tog Pontus Berger tjänstledigt för att dra i gång ett stort integrationsprojekt i Göteborg. Men ett sådant omfattande projekt kräver också självklart finansiering. Hur han löste det? Genom Idrottslyftet.

– Bakgrunden var att jag tillsammans med Göteborgs Innebandy började spåna. När jag kom på idén kom vi snabbt in på bidragsmöjligheterna. Ett distriktsförbund kan inte söka, man måste gå via en förening. Vi hade inte det eftersom ville inte låsa oss geografiskt från början. Så via Mölndals IBF (som Berger är verksam inom) skickade vi in en ansökan. Jag fick motivera hur vi skulle gå tillväga och hur vi skulle bygga över tid. Min ambition är att bygga en livskraftig verksamhet som ska finnas över tid, säger Berger.

Idrottslyftet gör nu att Berger i lugn och ro kan fortsätta med sitt projekt, eftersom han vet att kostnaderna är säkrade. Men han har samtidigt gjort avkall i sin vardag för att ytterligare få loss pengar.

– Man får göra skillnad i sin egen bekvämlighet i ett sådant här projekt. Jag behöver ingen ny tv till exempel. Vi har det otroligt bra i Sverige. Att göra avkall på vissa saker är inget stort pris. I ett sådant här projekt kommer jag ju också att lära mig otroligt mycket. Det kan leda till helt andra saker som jag inte hade tänkt mig.

– Jag ser idrotten och laget som ett verktyg till integration. Det handlar om folk i utanförskap, det spelar ingen roll om man är finne, kroat, svensk eller somalier. Alla är välkomna.

Har du mött något motstånd i ditt projekt?
– Nej. Snarast tvärtom. Folk blir ganska mållösa när jag berättar om vad jag har gett mig i kast med. Alla har varit positiva och försökt bidra med det de kan.

Så här söker du Idrottslyftet.

Under torsdagen på innebandy.se läser du om Ali Abdirizak, som precis har börjat spela innebandy i laget. Då berättar han om vad han gillar med sporten - och om sina framtidsdrömmar.

Tidigare #forALLball-texter om integration:
Nu ska #forALLball belysa integrationsarbetet
10 tips för att starta integrationsinnebandy
"Vi behöver öppna dörren och visa att vi finns"
Jönköpings två projekt för att integrera flera
Kärra IBK vill starta lag med flyktingbarnen
Ranja Varli om problemet: "Uppmana att testa"
Lovisa Engström startade eget integrationsprojekt
Han tog tjänstledigt för att starta ett integrationsprojekt


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>