2015-10-12 16:03

Kärra IBK vill starta lag med flyktingbarnen


Juniorspelarna i Kärra har hand om träningarna. Foto: Privat

Först startade Kärra IBK innebandyträningar för ensamkommande flyktingbarn. Sedan startade de en insamling som direkt genererade massor med material. Och i framtiden vill de få med flyktingbarnen i sina egna lag.
- Vi vill hjälpa ungdomarna in i samhället, säger Kärras ordförande Fredrik Gander.

I stadsdelen Kärra i Göteborg ligger ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Just nu bor ungefär 50 barn och ungdomar där, och flera är på väg in. Verksamhetschefen har annonserat till föreningar att hon vill ha hjälp med att försöka aktivera barnen – och där var inte innebandyklubben Kärra IBK sen att nappa.

– Vi kom överens tidigt. Vi fick hjälp av föreningsrådet här i Kärra, och där sa vi att vi som förening ställer upp och kör innebandy med barnen på fredagskvällar. Det här är inte bara bra för oss, vi får även bort ungdomarna från torgen och de får chansen att se vad innebandy är, säger Kärras ordförande Fredrik Gander.

När Kärra arrangerar träningar på fredagarna skickas ett par juniorspelare ner för att sköta upplägget. En tolk finns på plats för att underlätta kommunikationen. Det blir mest tvålagsspel, så att de får springa en hel del och lära sig koordinationen med klubba och boll. Efter jul räknar dock Gander med att de ska börja med övningar.

– Och det skulle inte förvåna mig om det löste sig på ett galant sätt. De har tekniken i kroppen.

Gander menar att det finns ett genuint intresse från barnen att spela innebandy. De behöver komma utanför väggarna på boendet och även om alla inte deltar aktivt på träningarna följer många ändå med och sitter på läktarna och pratar.

Dessutom har Kärra underlättat träningsmöjligheterna genom en stor insamling av material. Klubbor, kläder och skor har inkommit, så nu går träningarna ännu smidigare.

– Vi hoppas att flera också kan göra det här. Det är oerhört bra för ungdomarna. Alla de ungdomar som hjälper föreningen med det här får en annan syn på saker och ting, de upptäcker att de är lyckligt lottade i samhället.

Så vad är den långsiktiga planen?
– Vi vill hjälpa ungdomarna in i samhället. Verksamhetschefen för flyktingboendet vill att barnen ska komma in i idrotten. Om vi kan få in dem i vår verksamhet är det jättebra, men man får inte glömma att de flesta börjar spela innebandy när de är 7-8 år nuförtiden. Så det är inte lätt. Den långsiktiga planen är att kunna starta ett lag med de här ungdomarna.

Är det här svårt att genomföra?
– Nej, det tycker jag inte. Ungdomarna vill själva, och det är något nytt för dem. De har ett stort driv, annars hade de inte kommit till hallen för träning. De kommer in i det jättesnabbt.

Tidigare #forALLball-texter om integration:
Nu ska #forALLball belysa integrationsarbetet
10 tips för att starta integrationsinnebandy
"Vi behöver öppna dörren och visa att vi finns"
Jönköpings två projekt för att integrera flera


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>