2015-10-09 06:47

Jönköpings två projekt för att integrera flera


NIklas Pålsson introducerar barnen i innebandy. Foto: Privat

Jönköpings IK började fundera på varför föreningen har så få personer med utländsk bakgrund. Sedan startade de två projekt med fokus på just den målgruppen.
– Det handlar om att få en tillhörighet och en identitet, säger projektledaren Niklas Pålsson. 

Jönköpings IK gör ny en storsatsning och kör i gång två stora projekt. Det första handlar om att få människor i stadsdelen Råslätt, där många med utländsk bakgrund bor, att börja idrotta och spela innebandy. Projektledaren Niklas Pålsson berättar om projektet:

– Vi har funderat på varför vi i JIK inte har så många personer invandrarbakgrund. I Råslätt finns det egentligen bara fotboll och kampsport. De som bor där kanske vill prova innebandy om de bara får möjligheten, säger han.

JIK ska framöver samarbeta med Råslätts idrottsprofiler. Redan nu arrangeras det fotbollspass, och den kommande tiden ska JIK ta över ett par sådana för att i stället visa upp innebandy. Det kommer också att finnas ett fast tillfälle en gång i veckan i skolan i Råslätt, där en innebandyprofil ska visa upp sporten.

– Under höstlovet har vi två dagar med öppet hus där vi bjuder in alla som vill prova på. Det planeras också en turnering i vår arena för att de ska få testa det där också. Vi kommer att bjuda in alla till en gratismatch där vi bjuder på fika och hoppas att vi får med familjen. Vi vet ju att familjen är en väldigt viktig del för många.

Dessutom satsar JIK på att även få i gång en föräldragrupp. Många föräldrar har inte alls testat på att spela innebandy, därför kan det bli en viktig del av satsningen. När det gäller flickor ska de få kombinera dans och innebandy.

– Många gillar dans, då kan man börja med den delen och sedan gå över till innebandy, säger Pålsson.

Han är noga med att poängtera att innebandyn i sig inte är i fokus. Det är i stället möjligheten att faktiskt börja idrotta och på så sätt lättare komma in det svenska samhället. Innebandyn får komma i andra hand.

– Det handlar om att få en tillhörighet och en identitet. Det handlar om att vi som förening kan hjälpa till med att få den identiteten och lärandet. Alla kan testa, ingen faller utanför ramen. Man ska bli sedd och hörd.

Råslättprojektet kommer att vara löpande. Först och främst har JIK ansökt om projekthjälp för resten av säsongen och sommaren. Men förhoppningen är att det ska gå av sig självt genom sponsorer i framtiden. 

JIK:s andra stora projekt som de är i startgroparna med handlar om ensamkommande flyktingbarn. Föreningen satsar på att kombinera innebandy med svenskundervisning. Det är just Niklas Pålsson och ordföranden Lars Birging som har jobbat med det här, och just nu har de en diskussion med Jönköpings kommun om ett samarbete.

– Vi använder de kontakter vi har, vi pratar med Råslätt och kommunen. Det känns som att Jönköping kommun är positiv. Det måste finnas något att göra för flyktingarna, de kan inte bara sitta på förläggningen. Vi har lokal och personal som vill göra något bra, säger Pålsson.

Vad finns det för svårigheter i det här?
– Vissa svårigheter kommer alltid att finnas. Men framför allt i Råslätt handlar det om att få tjejer att hoppa på. Då är det viktigt att kombinera med andra idrotter. Huvudfokus är att komma i gång och röra på sig. I det andra projektet handlar det om personal. Det är inga svårigheter, men det handlar om att få folk att bidra. Redan nu känns det som att många vill hjälpa till. Det är vår uppgift att lösa de problem som uppkommer.

Och de som vill testa på att spela innebandy med JIK behöver inte vara orolig för att de är för unga eller gamla.

– Vi vill vara öppna för alla som är intresserade. Ramarna ska skapas efter efterfrågan. Jag ser inget hinder vare sig om man är 4 eller 60 år gammal. Vårt mål i JIK är att man är aktiv och idrottar, helt enkelt.

Tidigare #forALLball-texter om integration:
10 tips för att starta integrationsinnebandy
Nu ska #forALLball belysa integrationsarbetet


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>