2015-10-26 07:10

Här är projektet som riktar sig mot flickor


David Valberg, Kristina Eriksson (båda från Stenhagens KK), Anki Käll (Upplands Idrottsförbund) och Johan Good (FBC Uppsala) träffades i veckan för att diskutera integrationsprojektet. Foto: Anton Rosenblad

Just nu ligger FBC Uppsala, Stenhagens KK och Upplands Idrottsförbund i startgroparna för ett intressant integrationsprojekt i Uppsala. Satsningen kommer att rikta sig mot unga flickor.

Över hela Sverige genomförs integrationsprojekt av olika slag. De flesta handlar om ensamkommande flyktingbarn, och då blir det naturligt att det är flest pojkar involverade.

Men i Uppsala har nu två föreningar gått ihop och tänkt annorlunda. FBC Uppsala och Stenhagens KK kände att de hade ett ansvar – och har nu börjat konkretisera ett projekt som riktar sig mot flickor. Syftet är att flickor med utländsk bakgrund ska introduceras i innebandyn, och ett långsiktigt mål är att behålla spelare, ledare och funktionärer inom föreningen.

– Vi i Stenhagens KK är en kamratklubb som i grunden vilar på sociala värderingar. När vi tittar på vårt lag, hur många vi har med utländsk bakgrund och hur många som faktiskt är från Stenhagen, är det väldigt få. Vi har ett ansvar och vill vara med. Det här inget vi gör bara för stunden. Vi tror att alla kan vinna på det här i längden, säger Stenhagens KK:s sportchef David Valberg.

Tanken är att representanter från föreningarna – damspelare – ska komma ut och träffa yngre flickor i skolan och på fritidsgården i Stenhagen. Sedan ska de presentera det som de nu kallar ”fredagsbandy”. På fredagar ska flickor mellan cirka 10-12 år få komma och testa på innebandy i en hall. Men för att göra det ännu mer lättsamt ska tiden också fungera som en chans till umgänge, och inte bara innebandy. Det planeras filmkvällar och annat som kan göra att flickorna känner sig mer bekväma.

Johan Good från FBC Uppsala tror att målgruppen är helt rätt sett ur ett längre perspektiv.

– Det blev ganska naturligt eftersom vi i FBC är starkt kopplade till tjejidrotten. Vi känner att det är en ganska missgynnad målgrupp och att det finns mycket att göra och hämta ut. Det gäller att ta sitt ansvar i föreningen och bygga upp tjejsidan, säger Good och tillägger:

– Vårt motto är ”så många som möjligt, så länge som möjligt”. Då såg vi den här idén som en bra möjlighet att leva upp till det. David kunde presentera idéer och tankar och det var klockrent. Det här blir ett pilotprojekt och förhoppningsvis kan man bygga upp det här i flera stadsdelar framöver.

A och O blir att få fram kvinnliga ledare som kan medverka i projektet. Och just nu är tanken att det hela ska dra i gång i slutet av november – för att sedan fortsätta rejält efter jul. Då är det bra att de två föreningarna också har hjälp av Upplands Idrottsförbund.

– Vi kände att vi definitivt skulle vara med och stötta det här. Det ingår i vår integrationssatsning som vi har fått via Riksidrottsförbundet. Det här låg helt i vår linje och vi tycker att det är en god grund och ett engagemang som vi ville stötta, säger Anki Käll, projektsamordnare på Upplands Idrottsförbund.

Finns det liknande projekt som det här?
– Det finns inom fotbollen en del projekt som liknar det här. Inget som dock är riktat mot flickor. Så här går innebandyn i bräschen igen.

Tidigare #forALLball-texter om integration:
Nu ska #forALLball belysa integrationsarbetet
10 tips för att starta integrationsinnebandy
"Vi behöver öppna dörren och visa att vi finns"
Jönköpings två projekt för att integrera flera
Kärra IBK vill starta lag med flyktingbarnen
Ranja Varli om problemet: "Uppmana att testa"
Lovisa Engström startade eget integrationsprojekt
Han tog tjänstledigt för att starta ett integrationsprojekt
Så hjälpte Idrottslyftet integrationsprojektet
"Innebandy? Skojar du med mig?"
Somalia SK tror starkt på innebandyns förmåga
FCH:s eldsjäl: "Skapa en relation till barnen"


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>