2015-10-20 06:38

Han tog tjänstledigt för att starta ett integrationsprojekt


Pontus Berger, uppe till vänster, kör träningar två gånger i veckan i Bergsjön. Då följer även hans son med, som ibland har med sig vänner. Foto: Anton Rosenblad


Tillbaka till innebandyns barndom. Det menar Pontus Berger att det känns som när han nu försöker skapa ett herrlag i Bergsjön i Göteborg.
– Man har ingen bild av vad innebandy är, säger Berger som just nu jobbar med ett stort integrationsprojekt i stadsdelen. 

Det var den uppmärksammade dokumentären om det somaliska bandylandslaget som fick göteborgaren Pontus Berger inspirerad. Om bandyn kunde göra det, varför inte innebandyn? Idén fortsatte gro, och 1 maj i år tog Berger tjänstledigt från sitt jobb på Volvo personvagnar i 18 månader. Nu skulle han skapa ett innebandylag för killar i utanförskap – någonstans i Göteborg. Men han visste att det skulle bli svårt.

– Jag räknade med att det skulle bli en hög tröskel att få in killar att testa. Men tröskeln är högre än jag trodde från början, har jag nu insett. Den känslan jag får är att det tillbaka till 1980-talet och innebandyns barndom, när man fick ställa sig på barrikaderna och slåss för innebandyn och förklara att det är en riktig idrott. Så var det på 80-talet, och samma resa får jag göra nu. I östra och nordöstra Göteborg är innebandyn i stort sett obekant. Man har ingen bild av vad innebandy är, säger Berger.

Redan tidigt anmälde Berger ett lag till höstens division 6-spel i Göteborg. Men något lag hade han inte. Målet var dock att det skulle finnas när säsongen drog i gång. I stället stod det i tabellen ”Idrott för integration”, som är namnet på hans stora projekt.

Tillsammans med Ulf Widell, som jobbar på Göteborgs Innebandyförbund, försökte Berger lista ut var han skulle göra sin satsning. Det som snabbt stod klart var att det skulle bli i östra och nordöstra delarna av staden, där det finns ett område med 60 000 människor där det inte finns någon innebandyförening.

Först tog Berger kontakt med olika myndigheter, såsom Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, för att få ut sitt budskap. Senare fortsatte det med KFUM och Fryshuset. Men det som framför allt tog fart var kontakten med föreningen Somalia SK under sensommaren.

– Dels var det för att se vad det finns för vägar i deras nätverk. De jobbar mycket med att hjälpa ungdomar och familjer, säger Berger och berättar om en annan ingångsväg:

– Det är Bergsjöskolan, där det ska arrangeras Bästa nian i innebandy. Då kanske man kan få någon som tycker att innebandy är kul. På killsidan är det annars bara fotboll som gäller, i första till femte hand. Och för tjejer finns det väldigt lite föreningsaktivitet. Gymnastikläraren på Bergsjöskolan uppskattar att det är 10-15 procent av tjejerna som håller på med en idrott.


Pontus Berger höll ett föredrag för Samhällsutvecklingsrådet i Kortedala angående sitt projekt.

Att skapa ett damlag är dock tänkt för framtiden. Just nu ligger fokus på ett herrlag. Och Somalia SK hjälper Berger att få dit spelare. När nu fotbollen är slut för säsongen har de uppmanat sina medlemmar att börja spela innebandy. Två gånger i veckan tar de sig till Bergshalla Sporthall i Bergsjön, där Berger har sina träningar. Och nu är det också just Somalia SK som gäller. Det är där projektet har landat, en innebandysektion är skapad inom föreningen.

– Det som har varit den stora utmaningen har varit omsättningen på folk. 65 personer har testat på spel sedan sista veckan i augusti. Men det är inte så många som har tränat två gånger. Jag får väldigt positiva signaler, men så dyker de inte upp förrän tre veckor senare. Så det har inte varit lätt att bygga ett lag. En delförklaring är fotbollen som har hållit på. Men Somalia SK säger att det nu är innebandyn som gäller. De ser innebandyn som ett jättebra komplement, säger Berger och fortsätter:

– Somalia SK uppskattar och gillar innebandy, de hade det som förslag redan innan jag träffade dem. Så det är ett bra giftermål. Jag har erfarenheten från innebandyn, de har nätverket här. På så sätt kan vi hjälpa varandra framåt.

Med exakt tillräckligt antal spelare genomförde ändå Somalia SK sin premiär i division 6 för några helger sedan. Och även om de till slut förlorade med stora siffror gjorde laget matchens första mål. När nästa match väntar i helgen hoppas Berger att flera ska ansluta. Men han poängterar att det faktiskt inte är innebandyn som är primär i hans projekt.

– Jag vill hjälpa spelarna att så frön gällande framtiden. Jag tänker använda mitt nätverk inom näringslivet och ordna studiebesök på Volvo personvagnar. Jag har cirka tio tänkta praktikplatser i bakfickan. Jag har pratat med kompisar och grannar och annat folk som är positiva till det här. På så sätt kan det skapas mål och drömmar och jag hjälpa till på den resan. De yngre spelarna kan jag kanske hjälpa med gymnasievalet. Den utlösande faktorn för hela det här projektet var när jag läste om det somaliska bandylandslaget. Nio av spelarna läser nu på bandygymnasiet. Det är så häftigt att försöka åstadkomma andra grejer vid sidan av planen. Det sportsliga är sekundärt, det viktigaste är att jobba med individerna.

Under onsdagen på innebandy.se läser du om hur Pontus Berger har fått stöd genom Idrottslyftet för sitt projekt.

Tidigare #forALLball-texter om integration:
Nu ska #forALLball belysa integrationsarbetet
10 tips för att starta integrationsinnebandy
"Vi behöver öppna dörren och visa att vi finns"
Jönköpings två projekt för att integrera flera
Kärra IBK vill starta lag med flyktingbarnen
Ranja Varli om problemet: "Uppmana att testa"
Lovisa Engström startade eget integrationsprojekt


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>