2015-10-24 06:25

FCH:s eldsjäl: "Skapa en relation till barnen"


Lovisa Engström startar nu ett nytt projekt i Helsingborg. Foto: Privat

FC Helsingborgs eldsjäl Lovisa Engström fortsätter på den inslagna vägen. Efter det senaste lyckade integrationsprojektet följer hon nu upp med ett nytt.
– Vi kommer att fokusera mer på ensamkommande flyktingbarn nu, säger hon.

I fjol genomförde Lovisa Engström, i princip på egen hand, ett uppmärksammat integrationsprojekt. Nu går hon vidare – och har fått hjälp av andra aktörer.

Med uppbackning av kommunen och en stiftelse ska hon nu se till att ensamkommande flyktingbarn introduceras i innebandyn och i längden det svenska samhället.

– Vi hade träningar med dem (barnen) i våras. Så vi gick på dem nu igen, nu ville vi göra ett större projekt med just dem. En vinnande del i det förra projektet var att det gav ett bättre resultat när vi fokuserade på en grupp i stället för hela Helsingborg.

När barnen kommer till Sverige registreras de och sätts sedan i ett introduktionsprogram när man har sett vad de har för skolkunskaper sedan tidigare. Och det är under den introduktionen som innebandyn ska komma in.

– Det blir i snitt en träning varannan vecka. Målet är att ha de här träningarna på skoltid. Det blir obligatoriskt för dem.

Den långsiktiga tanken är sedan att skapa ett innebandylag. Kommunen är just nu beredda att betala medlemsavgiften för spelarna, och redan nu finns ett intresse från flera spelare.

– Det blir stort. Min andemening är att skapa en relation till barnen. Man ska kunna namnen på alla. Det blir inte samma kvalitet på projektet när man har blandar in hundra barn.

Lovisa Engström har stora visioner, och när hon berättar för andra om sina projekt är i princip alla positiva. Men som hon säger själv, det är svårt att dra lasset ensam.

– Många tycker att det är en bra idé. Men det räcker inte att man tycker att det är en bra idé, pengar behövs för att genomföra projekten. Det måste vara fler än mig som driver projektet. Nu är det jättebra att vi har med oss kommunen, så vi ser att även politiker tycker att det här är viktigt.

Vad behöver innebandyn göra för att bli bättre på integration?
– För det första måste det finnas en lättare ingång till föreningslivet. Det är jätteviktigt att vi har med oss de välbärgade områdena också, utan dem hade det inte gått. Man skulle ha fokuserat på helheten tidigare än vad man har gjort, säger Engström och tillägger:

– Jag tror att det är viktigt att vara ännu mer i skolan. Jag menar att skolan i ett sådant här område som Dalhem (i Helsingborg, där Engström genomförde sitt förra projekt) är väldigt viktig. Det är där man påverkar barnen som i sin tur påverkar sina föräldrar.

I morgon på innebandy.se läser du om FBC Uppsala och Stenhagens KK - som ska starta ett integrationsprojekt för flickor.

Tidigare #forALLball-texter om integration:
Nu ska #forALLball belysa integrationsarbetet
10 tips för att starta integrationsinnebandy
"Vi behöver öppna dörren och visa att vi finns"
Jönköpings två projekt för att integrera flera
Kärra IBK vill starta lag med flyktingbarnen
Ranja Varli om problemet: "Uppmana att testa"
Lovisa Engström startade eget integrationsprojekt
Han tog tjänstledigt för att starta ett integrationsprojekt
Så hjälpte Idrottslyftet integrationsprojektet
"Innebandy? Skojar du med mig?"
Somalia SK tror starkt på innebandyns förmåga


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>