2017-03-31 10:00

Lundmark går till herrlandslaget - efter VM


Andreas Lundmark - med fokus på VM i december. Foto: Per Wiklund

Herrlandslagets nya ledarstab fortsätter att utvecklas. Nu står det klart att damlandslagets förbundskapten Andreas Lundmark tar klivet över till herrarna, som assisterande förbundskapten, efter VM i december. Och det är just damernas VM som är i totalt fokus.
- Det finns ingen över huvud taget som hellre vill vinna VM-guld med damlandslaget i december än jag. Därför kommer hundra procent fokus ligga där, säger Andreas Lundmark. 

Andreas Lundmark coachade IBF Faluns herrar till deras första SM-guld 2013 och vann därefter VM-guld med damlandslaget 2015. Nu laddar han för att vinna sitt andra, och Sveriges sjätte raka, VM-guld i Bratislava i december. Men efter det väntar en ny utmaning – som assisterande förbundskapten i herrlandslaget, bredvid förbundskapten Mikael Hill i båset.

- Hill är en person som jag känner ganska väl. Jag ser fram emot att jobba med honom. Vi har känt varandra i 15 år och alltid pratat om att jobba ihop. Den rollen jag får passar mig bra. Jag kommer att jobba med individers utveckling och den offensiva delen av vår idrott. Det känns inspirerande, säger Andreas Lundmark.

Lundmark kommer att ha fokus på damlandslaget fram till VM, men finns även med när herrlandslaget deltar i The World Games i slutet av juli.

- The World Games kommer inte att störa damernas upplägg inför VM eftersom vi inte har någon samling då, säger Lundmark och fortsätter:

- Det finns ingen över huvud taget som hellre vill vinna VM-guld än jag. Därför kommer hundra procent fokus ligga där. Att lämna förbundskaptensjobbet med att förlora, det vill jag inte. Jag kommer att ge allt.

Herrlandslagets förbundskapten Mikael Hill är mer än nöjd att Lundmark tackade ja till erbjudandet.

- Det känns otroligt kul. Han var mitt förstaval och jag blev väldigt glad när han nappade på frågan. Vi har under många år jobbat på olika håll, fast med samma sak. Nu kom en möjlighet för mig att ställa frågan, säger han.

Vad kan Lundmark tillföra herrlandslaget?
- För det första har han många bra idéer kring hur innebandy ska spelas. Vi resonerar likadant kring spelet. För det andra är han erkänt duktig på att coacha individer. Det är ofta korta samlingar i landslaget och då gäller det att komma åt spelarna i fråga. Det är han bra på.

Även Svensk Innebandys landslagschef Joakim Lindström är nöjd.

- Andreas är en stark förespråkare för den spelfilosofi vi vurmar för med fart, intensitet och initiativ. Han har samlat på sig en hel del mästerskapserfarenhet och ledde bland annat IBF Falun till sitt första SM-guld tillsammans med flera spelare i dagens landslag, vilket känns spännande.

Svensk Innebandy kommer att presentera damlandslagets nya förbundskapten efter VM i Bratislava. Arbetet med att tillsätta posten fortskrider.

Andreas Lundmark tillträder officiellt som assisterande förbundskapten för herrlandslaget 1 februari 2018. Kontraktet är skrivet över VM 2020. 


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>