2016-03-19 07:12

SM-finalen 2006: Tredje gången gillt för AIK


Det blev tredje gången gillt för AIK i SM-finalen.

AIK var i final för tredje året i rad. 2006 blev året då det höll hela vägen. Pixbo Wallenstam besegrades med 6-2 och Solnaklubben tog därmed sitt första SM-guld.
 – AIK gjorde det bra. Bara att gratulera. Men jag är otroligt bitter just nu, samtidigt som jag är stolt över vår säsong som helhet, sa Pixbotränaren Magnus Augustsson efter matchen.

Efter första periodens 1-1 var det Pixbo som skapade en kompakt press under första halvan av andra perioden. Göteborgarna radade upp målchanser. Dock var det AIK som kom att göra periodens enda mål. Efter 12.24 sköt Gustaf Ericson in 2-1.

Tidigt i tredje perioden utökade AIK till 3-1. Det var Patrik Edgren som utnyttjade en retur på Peter Fischerströms skott. Första gången kunde Joakim Ågren rädda, men inte andra.

– Det var givetvis skönt att få sätta ett mål. Det var en någon frislagsvariant, så studsade bollen på en Pixbofot och ut till mig. Jag siktade väl inte så mycket, utan drog mer bara till och den gick in ganska lågt någonstans i bortre delen av målet, sa Patrik Edgren.

När Pixbos Peter Runnestig satt utvisad hade AIK chansen att punktera matchen. I stället reducerade Petteri Luokkanen med en backhandknack.

Nästa mål var också ett boxplay-mål. Niklas Jihdes 4-2, med drygt sju minuter kvar, ändrade riktning på Anders Hellgårds fot och var ett mål som hade stor vikt i jakten mot guldet. 5-2 och 6-2 kom i slutminuten och AIK-lägret jublade åt sitt första SM-guld.

– Otroligt skönt. Riktigt härligt och otroligt skoj, sa Edgren och kommenterade AIK-klacken:

– Helt fantastisk. Kul att de sjöng och höll liv så pass bra under hela matchen. Det var fantastiskt kul och jag måste tacka all AIK-publik.

Är det tre års instängd segerglädje som kommer ut nu? frågade innebandy.se.
– Nja, om inte tio års (Edgren hade varit med hela vägen för AIK). Nej, men det har varit väldigt olika sorters finaler. Vid den första för tre år sedan visste man inte riktigt vad det handlade om. Förra året så var det som att vi var tvungna att vinna. Men i år kändes det jäkligt bra och det är en jäkla glädje som kommer ut nu.


SM-final (Globen 8 april 2006)
Pixbo Wallenstam IBK-AIK 2-6 (1-1, 0-1, 1-4)
Första perioden:
1-0 (16.35) Peter Bodén (Daniel Dahl), 1-1 (16.52) Christian Hellström (Mats Carlsson)
Andra perioden: 1-2 (32.24) Gustaf Ericson (Conny Vesterlund)
Tredje perioden: 1-3 (40.31) Patrik Edgren (Peter Fischerström), 2-3 (44.23) Petteri Luokkanen (Anders Hellgård), 2-4 (53.39) Niklas Jihde, 2-5 (59.01) Peter Fischerström, 2-6 (59.50) Henrik Lorendal (Per Svensson)
Utvisningar: Pixbo Wallenstam: 2x2min, AIK: 3x2min.
Publik: 12 987
Domare: Mike Bengtsson, Martin Polverari


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>