2015-03-13 07:03

Göteborgsinnebandyn blir till bok 2015


Robertshöjd BK-IBK Lockerud 10 oktober 1991. Matchen, som spelades i Valhalla sporthall, slutade 4-2 till regerande svenska mästarna IBK Lockerud. Notera den klassiska köttmuren hos försvarande Lockerud. Foto: Pär Eliasson

Göteborgs Innebandyförbund firar 30 års som förbund i april 2015. Det är en anledning till initiativet att producera en bok som dokumenterar innebandyn i Göteborg.
– Vi har ett arv att lämna efter oss och samtidigt fantastiska historier att berätta om hur innebandyn har utvecklats. Ambitionen är att göra den mest omfattande historiebeskrivningen av en idrott i Göteborg, säger bokens författare Magnus Fredriksson i ett pressmeddelande. 

I Göteborg har initiativtagarna Jan Inge Forsberg, William Kilander, Magnus Fredriksson tillsammans med Göteborgs Innebandyförbund bestämt att en bok om innebandyns historia ur göteborgsk perspektiv ska ges ut under 2015.
– Det är rätt tajming att göra det nu. Om 10-20 år kan det vara för sent då många inte längre finns med. Vi ska bland annat beskriva hur innebandyn utvecklades från fritidsgårdarna, korpen, frisksportsförbundet och olika turneringar på 1970-talet till hur senare Svenska Innebandyförbundet och Göteborgs Innebandyförbund bildades på 1980-talet.  Det är många år att ta ikapp och i dag saknas det till nästan 100 procent någon form av dokumentation från Göteborg om alla de viktiga åren, säger Magnus Fredriksson som är grundare och tidigare chefredaktör på Innebandymagazinet och den som ska skriva boken. 

Det blir en bok som beskriver idrottens historia i Göteborg och innebandyns häftiga utveckling i Sveriges näst största stad. Ambitionen är att ge ut boken under senare delen av 2015.
– Historiken i idrotten är viktigt. Egentligen alla sportsliga framgångar i dag mäts mot tidigare resultat. Innebandyns spännande historia har aldrig tidigare berättas som vi tänkt berätta. I det nya mediesamhället, där allt numera handlar om nuet och väldigt få saker bevaras eller finns fysiskt på papper, blir det här arbetet extra viktigt. Klubbtidningar, matchprogram och fysiska foton lyser allt mer med sin frånvaro.

Det finns en arbetsgrupp för boken som just nu består av Jan Inge Forsberg, William Kilander, Magnus Fredriksson, Ulf Widell och Henrik Berndtson.
– Det är ett lagarbete att få till boken och hitta de unika historierna, bilderna och allt annat. Alla som någon gång varit aktiva inom sporten bör genast leta i källaren efter bilder, matchprogram, pressklipp, klubbtidningar och låna ut det till oss. Bokens innehåll kommer handla om alla år fram till 2015.

Hur kan innebandyfantaster runt om i Sverige hjälpa till med projektet?
– Om de har varit med på några av de klassiska turneringarna i Göteborg som Dumleslaget, Björnslaget och Mölndals Cupen kanske någon har bilder därifrån eller andra minnen när de spelat mot lag från Göteborg. Sedan får man naturligtvis stötta projektet genom att köpa en bok. 

Blogg om arbetet med boken:
http://blogg.innebandymagazinet.se/innebandyboken-goteborg/

Informationssida hos Göteborgs Innebandyförbund:
http://www.innebandy.se/Goteborg/Ej-Synliga/Innebandy-historia-i-Goteborg/

Bokens Facebooksida:
https://www.facebook.com/pages/Innebandyboken-G%C3%B6teborg/1548609945421300 


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>