2015-03-25 12:16

Beslut från Juridiska Nämnden


Växjö IBK:s Johan Roos stängs av två matcher. Foto: Per Wiklund

Växjö IBK:s Johan Roos stängs av två matcher efter att ha utdelat en regelvidrig tackling i kvartsfinalen mot Mullsjö AIS. Det innebär att han inte får spela den sista kvartsfinalen och en eventuell första semifinal. 

Det var i match fem lagen emellan som Johan Roos gjorde sig skyldig till regelbrottet. Juridiska Nämnden (JN) fick in två anmälningar, från Mullsjö och en av domarna, efter matchen och har tagit del av videosekvenser från händelsen.

”JN anser att filmsekvens A ger i huvudsak stöd för anmälarnas uppgifter om att Johan Roos utför en tackling som träffar i huvudet på Mullsjöspelaren. Själva händelsen sker dock i en spelsituation under relativt hög fart något som medfört att båda spelarna var för sig haft begränsade möjligheter att undvika en kollision. JN bedömer emellertid att den rörelse som Johan Roos utför med armen är en onaturlig rörelse för att undvika eller mildra situationen eftersom motståndaren bromsar in när denne slår undan bollen. Förseelsen sker avsiktligen men framstår inte som överlagd. Nämnden anser vidare att motspelaren inte haft så låg position att det fråntar Johan Roos från ansvar. Johan Roos har följaktligen gjort sig skyldig till en tackling mot huvudet som lett till att motspelaren åsamkats en smärta som inte varit alldeles obetydlig i varaktighet eller intensitet. Denna typ av förseelse skall regelmässigt leda till avstängning”, skriver JN i beslutet.

Johan Roos stängs nu av 25 till 30 mars vilket motsvarar två matcher. Han missar den sista kvartsfinalen mot Mullsjö som spelas nu på fredag och även en eventuell första semifinal mot IBF Falun 30 mars.

Hela beslutet går att läsa här.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>