2015-03-23 08:50

Andra SM-finalen i Globen: Repris och revansch


IKSU vann sitt andra raka SM-guld.

Det blir den sjunde SM-finalen genom tiderna i Globen. 18 april, när Sveriges bästa lag intar arenan, fylls läktarna – som senast SM-finalen gästade Globen.
Svensk Innebandy presenterar här en serie med finalsammandrag från alla finaler som har spelats i Globen. Från IKSU:s första guld 2004/05 till Storvretas första guld 2009/10.

Till säsongen 2001/02 gick innebandyn över till att avgöra damernas respektive herrarnas SM-final i en match. De tre första åren spelades finalen på Hovet. Men det var inte nog. 2005 flyttade man in i Ericsson Globe – dit nu finalen har letat sig tillbaka.

2005/06

Dam
IKSU vann SM-guld på damsidan säsongen innan, och precis som då gick de nu obesegrade genom hela slutspelet. Finalen spelades mot uppstickaren Rönnby, som överraskande hade slagit ut Pixbo och Balrog på vägen till Globen.

Men väl där tog det stopp. IKSU kvitterade till 4-4 med sex minuter kvar av matchen. Och sedan, med två minuter kvar, avgjorde Josefina Eiremo med sitt 5-4-mål. Assisten kom från Madelen Jonsson, som avgjorde finalen året innan. När en minut återstod av matchen satte Sofia Olsson 6-4 till IKSU, som därmed tog sitt andra raka SM-guld.

Publik: 8147
Läs mer om SM-slutspelet här.

Tidigare SM-finaler i Globen:
2004/05

Herr
På herrsidan hade AIK förlorat SM-guldet till Warberg året innan. Men nu var de otroligt revanschsugna, och det bar också frukt. En stor del i SM-guldet var nyförvärvet Niklas Jihde. I grundserien hade AIK inte gått bra, men i slutspelet visade de klass. Väl i finalen, mot Pixbo, satte Jihde det viktiga 4-2-målet. I den sista minuten gjorde sedan AIK två mål och vann alltså finalen med 6-2.

Publik: 12987
Läs mer om SM-slutspelet här.

Tidigare SM-finaler i Globen:
2004/05


AIK tog revansch efter förra årets finalförlust.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>