2010-03-09 06:18

Så görs valen av tv-matcher

En vanlig fråga är hur tv-matcherna väljs. Micael Fasth, innebandyredaktör på TV4, berättar här lite närmare om arbetet bakom kulisserna.
  
TV4-gruppen är inne på sin tredje säsong som innebandykanal. Om några dagar startar SM-slutspelet, och så här långt har vi sänt 90 innebandymatcher i sin helhet. Det har blivit många minnesvärda ögonblick från Svenska Superligan, Elitserien, SM-slutspelen, Ligacupen, VM och Europacupen.

Trots att innebandyn får en stigande mediaexponering hör man då och då kritiska röster som tycker att ”fel matcher visas i TV”. Det är lätt att gnälla på TV4 om man inte vet hur urvalsprocessen går till. Därför vill jag gärna berätta om arbetet bakom kulisserna.

Detta är som sagt vår tredje säsong, och grundtanken för TV-valen har förändrats en del under resans gång.

Säsongen 07/08 ville vi visa samtliga SSL-lag, helst både på hemma- och bortaplan.

Säsongen 08/09 ville vi visa så många SSL-lag som möjligt före nyår. Efter nyår var syftet däremot att bara visa toppmatcher.

Säsongen 09/10 har vi strävat efter att bara visa riktigt heta matcher, där topplagen ska vara inblandade – förutsatt att det finns sådana matcher i den aktuella omgången. Den här säsongen har i stort sett samtliga toppmatcher valts ut som TV-matcher.

Varför visar vi då ibland matcher mellan två lag från nedre halvan, samtidigt som två lag från topp 4 möts i samma omgång?

Detta beror endast på att klubbarna i mycket stor utsträckning tackar nej till TV-match.

Två gånger per säsong skickar vi ut listor med de tänkta TV-matcherna, detta för att föreningarna ska ha gott om tid för att planera. Listorna kommer i regel 2-4 månader före aktuell match.

Trots detta säger klubbarna ”nej tack” till nästan 50 procent av TV-matcherna. Värst var det under den första säsongen, därefter har det sakta men säkert blivit bättre. Men problemet är fortfarande stort – och betydligt större än i andra TV-sända lagidrotter.

Orsakerna till att man nobbar TV-matcher har genom åren varit många. Det vanligaste är att man inte kan boka sin hemmahall. Det ska också sägas att viljan till att lösa problemen varierar från klubb till klubb, liksom att en del föreningar tackar ja till 90 procent av matchfrågorna, medan vissa ligger lägre än 20 procent.

När vi missar en toppmatch går vi ner till nästa ”heta” match i den aktuella omgången. Blir det nej även där får man plocka den tredje bästa matchen. Under den första säsongen fick vi vid ett tillfälle hålla tillgodo med den fjärderankade matchen, och då är det inte så konstigt att kvalitén blir sämre.

Min tydliga övertygelse är att föreningarna jobbar hårt på att i större utsträckning kunna ställa upp på TV-sändningar. Men förutsättningarna i de 14 SSL-klubbarna är mycket olika – såväl när det gäller den egna organisationen som relationen med kommunen och konkurrensen i arenan.

TV4 kommer dock även i fortsättningen att välja de bästa och hetaste matcherna med de mest profilfyllda och skickliga lagen i första hand.


Micael Fasth, Innebandyredaktör TV4


Kontaktperson:

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>