2010-03-04 08:20

Gruppindelningen är klar

Nu är grupperna till student-VM klara. Resan mot guld har således börjat för de svenska damerna och herrarna.

På herrsidan deltar åtta nationer (där sju av åtta nationer kommer att spela VM i Finland i december) som delas in i två grupper där ettan och tvåan i varje grupp går till semifinal.

Sverige har lottats in i samma grupp som Norge, Österrike och Japan.

– En bra lottning för Sverige. Jag tror att Norge blir tuffaste motståndaren, de är rankade sexa i världen på herrsidan och bör tillsammans med Sverige gå vidare från Gruppen. Österrike och Japan får svårt, men japanerna blir bättre och bättre, kommenterar organisationskommitténs Anwar Samuelsson.

Förbundskaptenen Kent Göransson är nöjd med lottningen.

– Det känns som en okej lottning även om det är svårt att säga hur bra nationerna är. På förhand känns Norge som den främsta utmanaren. Österrike och Japan har jag mindre koll på, säger Göransson.

Finland och Tjeckien spelade final i senaste student-VM, men hamnar i samma grupp eftersom lagen seedas efter internationell rakning. I den gruppen finns också Ryssland och Danmark som båda gör sitt första student-VM, men som båda är etablerade innebandynationer.

– Det känns konstigt att prata om Dödens Grupp när det bara finns två pooler, men vilket gäng. Finland är regerande världsmästare i både herr-VM och student-VM, Tjeckien kom tvåa i förra student-VM, där blir det hård kamp, säger Anwar Samuelsson. 

 

Student-VM senast det begav sig - 2008 i Finland. Foto: Josef Åhman.


På damsidan är sex nationer anmälda. Alla nationer spelar i samma grupp (de fem högst rankade innebandynationerna i världen finns representerade) där ettan och tvåan spelar final medan trean och fyran spelar bronsmatch.

Nationerna som Sverige ska tampas med i gruppen är Schweiz, Finland, Tjeckien, Ryssland och Polen.

– Polen är sämst med sin plats åtta på världsrankingen, det säger allt om turneringens klass, säger Anwar Samuelsson.

– Det är nog den bästa pool vi någonsin sett i ett mästerskap, vilka härliga drabbningar vi kommer att få se. Sverige är regerande mästare i student-VM, men med så tufft motstånd i varje match. Det gäller inte bara att vara bra, men måste även kunna återhämta sig mellan matcherna.

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara medger att han inte har någon stor koll på de andra nationernas status, men tror på en tuff turnering, inte minst med tanke på upplägget.

– Om vi går till final och får spela sex matcher på fem dagar blir det en utmaning, det blir tufft för truppen för spelarna är inte vana vid ett sådant här schema, menar Vaara.

Kvaliteten på nationerna i turneringen håller alltså hög klass – den högsta klassen någonsin på ett student-VM – vilket borgar för en turnering med hög innebandykvalitet.

Gruppindelning

Herrar Grupp 1
Sverige
Norge
Österrike
Japan

Herrar Grupp 2
Finland
Tjeckien
Ryssland
Danmark

Damer
Sverige
Schweiz
Finland
Tjeckien
Ryssland
Polen

Officiell hemsida student-VM


Författare: Jonas Gustavsson

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>