2010-03-04 13:30

Anteryd redo för slutspel

Endres slutspelsplats är säkrad och på söndag kan man avsluta en lyckad grundserie. Sara Anteryd är lagets bästa poängplockare och förklarar varför årets upplaga av Endre är stabilare.

Ni har tagit er till slutspel utan att ha kniven på strupen. Vad har det betytt för er?
– Vi har helt klart en annan arbetsro och läget är bra i truppen. Vi kan njuta mer vid matcher och inte känna att vi måste vinna även om vi så klart vill det.

Vad har ni ändrat i ert spel jämfört med föregående säsong?
– Vi känns stabilare i spelet och bättre som lag. På försäsongen la vi fokus på försvarsspelet och det har gett resultat. Vi har även tränat mer kondition under säsongen, medan vi förra året tränade mycket styrka. Det gjorde oss tyngre i benen så det känns bättre i år.

Hur mycket har nye tränaren, Andreas Wahman, betytt för er? 
– Andreas är skitduktig och har nya idéer. Han har själv spelat på en hög nivå ganska nyligen och förstår oss på ett bra sätt. Andreas är tydlig, rak och konstruktiv vilket jag gillar.

Du är poängbäst i Endre, är du nöjd med din säsong?
– Det började jobbigt när jag precis innan seriepremiären opererade mig för blindtarmen, vilket det senare visade sig inte hade behövts. Jag var orolig för hur länge jag skulle bli borta och hur operationen skulle påverka min fysik, men det kändes förvånansvärt bra och jag missade bara tre matcher. I det stora hela har min säsong varit okej och det funkar bra i femman.
 


Sara Anteryd är poängbäst i Endre den här säsongen. Foto: Kenneth Strignérus.

 
Du har spelat i U19-landslaget, men du har inte varit uttagen till A-landslaget trots att du har presterat bra en längre period. Hur är dina tankar kring detta?
– Jag har tidigare varit på två läger och har fått förklaringen från vår lagledning att Endre spelar ett spel som inte passar i landslaget.

– Det är mest folk utifrån som undrar, men jag kan inte ifrågasätta en förbundskapten som har vunnit allt han ställt upp i. Jag har haft chansen att visa upp mig, men jag hoppas att Camilla Wahlström får möjligheten. Hon eller någon annan i Endre skulle inte ha några problem att anpassa sitt spel till landslagets. 

Du är utsedd som en av 14 stjärnor i elitserien. Betraktar du dig som en stjärna?
– Vad jag förstår är det en i varje lag som är utsedd och jag blev tillfrågad av vår ordförande. Jag gillar att spela snyggt och bjuda på spektakulära passningar på planen, både när det är läge och inte läge. Stjärna skulle jag inte kalla mig själv utan det finns spelare som Sara Kristoffersson, Emelie Lindström och Victoria Wikström som är det.

Hur är du som spelare och person?
– Jag gillar att ha boll mycket och vara involverad i spelet och bör spela med sådana som inte liknar mig i spelstilen. Jag skulle hata att spela med fyra likadana som jag, men alla spelartyper behövs. Jag är en person som ibland hörs och ibland inte hörs. Vi är en stabil grupp som man kan vara sig själv i vilket jag tycker är skönt.

Du kommer från Tidaholm, men hur hamnade du då på Gotland och i Endre?
– Jag gick ut gymnasiet och var ledare för Västergötlands distriktslag när jag träffade Marcus Holm, dåvarande förbundskapten för U19-damerna. När vi pratade kom det fram att han kände Endres tidigare tränare Jocke Sjöstrand och rekommenderade klubben. Jag fastnade för detta och spelar nu fjärde året och har två år kvar på kontraktet.

Ni är fem lag som krigar om platserna bakom seriesegraren IKSU och möjligheten till extra hemmamatch. Var slutar Endre i tabellen?
– Vi kämpar för att komma bland de fyra första men vi har sämre målskillnad än Balrog. Dock står inte slutspelet och faller med detta utan vi försöker få en skön känsla inför slutspelet. Balrog har samma motståndare kvar att möta, så vi får se hur det går.

I helgen avslutar ni seriespelet genom bortamatcher mot Örnsköldsvik och Dalen. Vad tror du om dessa matcher?
– Mot Örnsköldsvik är det alltid tufft och jämnt och det brukar vara svårspelat mot Dalen. Vi kommer att ha en lång bussresa i benen, men det är bara att gilla läget och köra på.

Du har sagt att Endre och Balrog möts i SM-finalen, vill du ändra dig nu?
– Jag tror att vi möts tidigare så bägge kan inte spela SM-final, utan det blir vi mot Iksu som har en otroligt bred trupp. Jag är nöjd bara Endre tar sig till final för jag kan inte ha någon annan inställning när vi spelar slutspel. Vi är där för att vinna.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>