2006-03-13 13:00

Kvalet till dameliten igång

Det gångna veckoslutet drog kvalet till damernas elitserie igång. Kumla tog en meriterande sudden death-seger mot Ingelstad. I vår genomgång rapporterar vi från samtliga fyra matcher.

Elitseriekval damer, grupp 1

Kais Mora - Södertälje
Matchfakta

I damernas kvalgrupp 1 till elitserien blev det enbart hemmasegrar. Först vann på fredagen seriesegraren i division 1 västra Kais Mora över elitserielaget Södertälje IBK med 7-3. Men matchen var jämnare än vad siffrorna visade. Det visade inte minst skottstatistiken, som i princip var jämn.

Det blev inga mål i den första perioden, men desto fler i den andra. Efter knappt sex minuter av den stod det 2-1 till Södertälje. Men det var också enda gången som laget var i ledningen. I periodpausen stod det 4-2 till Mora efter att bland annat Moras Maria Erlandsson gjort två mål.

När Moras Lina Hansson efter knappt halva slutperioden gjorde 5-2 verkade det avgjort. Men Södertäljes Nadja Nielikäinen ville annat då hon reducerade då knappt sju minuter återstod. Spänningen höll i sig ända fram till

slutminuterna då först Maria Boänges och sedan Johanna Persson definitivt punkterade matchen för Moras räkning. Slutresultatet blev 7-3 till Mora.


HIBK Skellefteå - Kais Mora
MatchfaktaMot elitserien?

I den andra matchen vann seriesegraren i division 1 norra HIBK Skellefteå över just KAIS Mora med 3-1.

Alla mål föll under de inledande två perioderna. Skellefteå kunde gå upp till en 3-0-ledning innan Mora gjorde sitt enda mål.

Den första perioden ägdes av Skellefteå, sett till skottstatistiken, som var 11-6. Men det dröjde ända tills den 18:e spelminuten innan Frida Lindberg kunde ge Skellefteå ledningen, en ledning som stod sig perioden ut.

Scenariot var något liknande i den andra perioden, men skillnaden mot den första var att det blev tre mål istället för ett. Två för Skellefteå och ett för Mora. Skellefteås mål gjordes av  Frida Holmbom och Josefin Andersson. Moras mål var en reducering till 3-1, ett mål som gjordes i spel fem mot fyra.

I den tredje perioden blev det inga mål, utan det enda som egentligen hände var att Mora drabbades av två utvisningar. Slutresultatet blev 3-1 till Skellefteå.

 


Elitseriekval damer, grupp 2

Södra Dal - Ingelstad
Matchfakta

Elitserielaget Ingelstad IBK hade inga större problem med att på bortaplan slå tillbaka serievinnarna i division ett södra, IK Södra Dal med klara 8-1.

Matchen i Genarps sporthall på fredagskvällen var jämn i knappt två perioder. Efter den första stod det 2-1 till Ingelstad efter mål av Stina Svensson och Helena Lindgren. Södra Dals reducering gjordes av Theres Persson. 2-1 till Ingelstad stod sig fram till det att drygt halva matchen var spelad. Då gjorde Ingelstad tre mål i rask takt och avgjorde matchen. Av bara farten blev det sedan tre mål för Ingelstad även i slutperioden.

Slutresultatet blev Ingelstadsseger med 8-1. Både Kajsa Åkerman och Helena Lindgren gjorde två mål för Ingelstad.

Ingelstad - IFK Kumla
Matchfakta

Ingelstad hade det desto svårare på söndagen då laget tog emot IFK Kumla, seriesegrare i division 1 östra. I en jämn match kunde Kumla vinna efter förlängning.

Ingelstad började annars matchen bäst och tog ledningen efter knappt fem minuter genom Johanna Gustavsson. Cirka tio minuter senare drabbades Ingelstad av matchens enda utvisning. Det tog Kumlas Malin Sydner vara på genom att sätta kvitteringen till 1-1. 1-1 stod sig också perioden ut.

Kumla tog sedan ledningen en bit in i andra perioden genom Therese Carlsson. Knappt fyra minuter senare kvitterade Ingelstads Stina Svensson. Nämnda Stina skulle slå till ytterligare en gång, nämligen när knappt sju minuter var spelade av den tredje perioden. Men Ingelstads och Stinas glädje skulle bli kortvarig för knappa minuten senare kvitterade Kumlas Camilla Wahlström till 3-3. Några fler mål blev det inte under ordinarie matchtid utan matchen gick till förlängning.

Det hann sedan bara gå 22 sekunder av förlängningen innan Kumlas Malin Sydner gjorde sitt andra mål för dagen och därmed gav Kumla segern med 4-3. Därmed tog Kumla två och Ingelstad en poäng i kampen om en elitserieplats.

Författare: Lars Reuterhagen


<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>