2016-05-24 06:06

Stockholms väg till SIU-anpassning


Michael Lawits på Stockholms IBF. Foto: Anton Rosenblad

På ett halvår besökte han nästan 45 föreningar. Utvecklingskonsulenten Michael Lawitz på Stockholms IBF jobbar hårt för föreningsutvecklingen i distriktet.
– Pusselbitarna måste klicka, det gör de inte i dag, säger han. 

Svensk Innebandys distriktsförbund jobbar på olika sätt för att implementera SIU-modellen. I Stockholm har man listat ut att det är ren föreningsutveckling som är i fokus. Utvecklingskonsulenten Michael Lawitz har genom att besöka nästan 45 föreningar sitt första halvår på jobbet listat ut behoven. Och behoven finns verkligen.

– Det handlar om struktur, kultur, organisation och miljö. Det är inte att vi inte har det, men vi har ingen röd tråd. Och om en del fallerar, fallerar allt. Pusselbitarna måste klicka, det gör de inte i dag. Vi försöker hitta strukturen hur vi kan jobba med det rent strategiskt under en längre tid. Hela förbundet har ett stort målsättningsarbete i gång, säger han.

I grunden handlar det om att uppmärksamma föreningarna på vad ”plattformen” är. Det vet inte en del styrelser i dag, menar Lawitz. I sitt arbete gör han analyser på respektive förening för att nå framåt och se vad han – eller någon annan – kan hjälpa till med.

– Antingen kan jag eller mina kolleger hjälpa dem. Eller SISU, eller Rädda Barnen. Det måste vara långsiktigt. Våra föreningar i vårt distrikt är jättebra på att skapa dokument, men väldigt få har gjort ett omfattande implementeringsarbete. Då är det lite waste of time. Vi måste göra något med dokumenten.

Alla föreningar har sina egna utmaningar, så på det sättet är det brett. Men den röda tråden är plattformsarbetet. Lawitz menar att det i dagsläget inte finns någon strategi för vad som görs. Föreningarna gör bra saker, men de vet inte varför de gör det.

– Vi möter föreningar som inte tycker att SIU är bra. Då blir det härliga debatter kring de här frågorna. Och det är det som är tjusningen, att SIU är en filosofi som kan tolkas i vissa frågor. Och den tolkas vilt. Det tycker jag är lugnt.

– Vissa föreningar tycker att de klarar sig bra själva. Och det har de rätt att tycka. Då säger jag ”tack, jag finns här om ni vill”.

Vad gör du om du ser att en förening jobbar fel?
– I vissa fall handlar det om övertalning. I andra fall hämtar vi styrka hos Svenska Innebandyförbundet. Det har hänt att vi har haft kontakt med Riksidrottsförbundet också. Men jag tror inte att tvång är rätt. Jag vill ändå att alla förstår vart vi är på väg.

Läs mer: På torsdag berättar Michael Lawitz om Stockholms nya SIU-anpassade seriesystem – och hur det har tagit emot av föreningarna.

Tidigare texter om SIU:
SIU-modellen fem år - det här har hänt
Debatten kring barns tävlande fortsätter
Så ska SIU-modellen genomsyra innebandyn
Distriktens långsiktiga SIU-projekt hyllas
"Certifierad förening" är Upplands framgångsrecept
Så skapas en "Certifierad förening"


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>