2016-05-26 06:12

Nya seriesystemet möttes av ris och ros


Foto: Per Wiklund

Den gångna säsongen använde Stockholms IBF för första gången en SIU-anpassad tävlingsstruktur. Nu har resultatet utvärderats.
– Man ska titta på kroppen och knoppen, säger Michael Lawitz. 

Fler och fler distriktsförbund i Sverige börjar titta på hur man kan anpassa tävlingsverksamheten för att så många som möjligt ska fortsätta spela innebandy så länge som möjligt.

Stockholms IBF införde säsongen 2015/16 en SIU-anpassad tävlingsstruktur. Tidigare har de haft åldersindelade serier med dispenser. Nu är det i stället färgsorterat uppdelat på nivåer. Krasst kan man säga att uppdelningen handlar om lätta, medel och svåra nivåer.

– Det är lagen som avgör vilken nivå de ska spela på. Man ska titta på kroppen och knoppen. SIU-modellen är vår filosofi och Svenssonmodellen är vägen dit, säger utvecklingskonsulenten Michael Lawitz.

Stockholm har gjort en utvärdering av resultatet säsongen som gick. Och Lawitz menar att alla överlag är nöjda och börjar förstå det mer och mer.

– Däremot kan vi vara kritiska mot oss själva hur vi har anammat systemet. Vi följer inte Svenssonmoddelen på rätt sätt. Vi tar beslut utifrån Innebandyspelaren och inte genom vår Svenssonmodell. Om vi ska börja flytta på spelare måste vi titta på Människan först, Atleten sedan och därefter börja titta på de specifika färdigheterna. Nu ha vi vänt på det lite, och då har vi lite misslyckats med vårt budskap. Men det här kommer att ta tid. Ju mer vi pratar om det desto mer förstår folk.

När Stockholm införde systemet fick de både ris och ros. Men Lawitz tycker ändå att det var lugnare än vad han hade trott. Och resultatmässigt blev också matcherna som man ville.

– Det har blivit jämnare och bättre matcher. Det vi har att jobba på är att vissa spelare tycker att det är knepigt att möta större eller mindre spelare fysiskt. Men under matchen brukar det fungera. Framför allt blir det jämnare matcher, som vi vill åt.

Tidigare texter om SIU:
SIU-modellen fem år - det här har hänt
Debatten kring barns tävlande fortsätter
Så ska SIU-modellen genomsyra innebandyn
Distriktens långsiktiga SIU-projekt hyllas
"Certifierad förening" är Upplands framgångsrecept
Så skapas en "Certifierad förening"
Stockholms väg till SIU-anpassning


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>