2016-05-09 12:28

"Kotten" lämnar U19-damlandslaget


Åsa Karlsson tackar för sig i U19-landslaget. Foto: Per Wiklund

Hon fick avsluta sejouren i U19-damlandslaget med ett VM-guld. Nu hyllar Åsa ”Kotten” Karlsson sina spelare.
– De har verkligen jobbat för varandra, säger den avgående förbundskaptenen.

Åsa Karlsson och hennes landslagsstab vann VM-guld med U19-damlandslaget för två år sedan i Polen. Sedan inleddes en ny resa – mot Kanada. Målet var självklart ett nytt guld, vilket infriades natten till måndag svensk tid. Sverige slog Finland med 6-3. Och det blev också Karlssons sista match med gänget.

– Det är helt underbart (att avsluta med ett guld). Vi har haft fyra otroliga år. Det är nya gäng varje gång, men det är alltid lika roligt att ha med den här åldersgruppen att göra, säger hon.

Karlssons förra VM-guld kom 2014 i Polen. Då var stjärnor som Ellen Rasmussen och Amanda Johansson Delgado med i laget. Och Karlsson menar att det är en rejäl skillnad på det guldlaget, och årets.

– Förra gången hade vi mer stjärnor och individualister. Den här gruppen är mer ett lag. När en femma inte kuggar i kommer nästa och gör det. Vi har haft två fantastiska målvakter och 18 superbra utespelare. De har verkligen jobbat för varandra. Vi har några blivande stjärnor här också, men det var inte på samma sätt som förra gången.

Vad tar du med dig från tiden som förbundskapten här – och framför allt från Kanada?

– Otroliga minnen. Hur vi genomförde det här, hur målvakterna gör det som ett team. Det är härligt att se spontaniteten, fast ändå följer alla spelare våra riktlinjer hela vägen ut. Vi kan jobba med det offensiva spelet och verkligen trycka på hela tiden. Det är skitkul att se att vi vågar spela offensiv innebandy. Det kommer vi att fortsätta göra också.

Karlsson passar också på att tacka spelarnas föreningar. Hon menar att spelarna kom väl förberedda till mästerskapet. Och framför allt råkade ingen ut för någon skada.

– Det var skönt att vi inte fick några skador. Det är lätt att få när det är så intensivt med träningar och matcher. Att vi klarade oss helskinnade är helt fantastiskt. Tack till alla föreningar, säger hon.

Karlsson kommer att fortsätta sitt arbete som assisterande förbundskapten i damlandslaget. Dessutom fick hon nyligen huvudansvaret för Topp & Talang-projektet som Svensk Innebandy har startat.

I morgon presenteras den nya förbundskaptenen för U19-damlandslaget på innebandy.se.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>