2016-05-10 11:00

Granelid ny förbundskapten i U19-damlandslaget


Camilla Granelid tar över i U19-damlandslaget. Foto: Per Wiklund

Den före detta storspelaren Camilla Granelid blir ny förbundskapten i U19-damlandslaget. Nu vill hon höja laget ytterligare till nästa VM.
– Vi ska gå i bräschen, säger hon. 

I går berättade innebandy.se att Åsa Karlsson slutar som förbundskapten i U19-damlandslaget. Och i dag kan vi berätta att det är Camilla Granelid som tar över.

Granelid har en tung meritlista som spelare, och har de senaste säsongerna figurerat som ledare i IBF Falun i olika roller. Nu tar hon steget till landslaget.

– Jag tycker att det är stort att få förtroendet att leda ett landslag. Det är ju det största man har varit med om som spelare. Det känns som en ära, säger hon.

Var det självklart att du skulle tacka ja?
– Både ja och nej. Det första som jag tänkte på var den säsong som jag har bakom mig där jag var utbränd och sjukskriven i slutet. Det var mest det jag tvekade på, om jag skulle riskera att hamna i samma situation igen. Men efter att ha pratat med förbundet och min chef på jobbet känns det som att det inte finns någon risk. Det ska bara bli kul.

Granelid var på plats i Kanada för att följa U19-damerna under VM. Och hon gillade det hon såg inför framtiden.

– Det här var starten. Det känns otroligt bra att få det här som grund. Man ser de andra länderna och hur tempot är. Sverige växte genom hela turneringen. I alla matcher blev de bättre och bättre.

Bosönlägret i september blir det första landslagslägret för Granelid. Där ska hon ta ut en första trupp till Euro Floorball Tour i november. Sedan väntar två matcher i Finnkampen i februari. Och det slutgiltiga målet är VM i Schweiz 2018.

– Jag ska fortsätta med det som Sverige ska stå för. Vi ska gå i bräschen vad gäller fysträning, bolltempo och allt som har med innebandy att göra. Vi ska spetsa till allt ytterligare. Jag vill bidra med att entusiasmera alla unga spelare jag möter som är Sveriges framtid. Jag ska försöka jobba så att de efter varje landslagssamling får mersmak på innebandy, så att de vill hem och jobba ännu hårdare och påverka ännu mer med sitt spel i klubblaget. De ska få ökad inspiration att spela innebandy – länge. Alldeles för många slutar för tidigt, innan de ens har nått sin fulla potential.

Så här säger landslagschefen Joakim Lindström om Granelid:

– Camilla har en stor erfarenhet av vår idrott både som spelare och ledare. Genom sitt arbete som NIU-instruktör har hon dessutom god inblick i Svensk innebandys landslagstrappa och de olika verksamheter som ingår från åldern 15 år fram till ett U19-landslag. Det gör också att hon har god koll på spelare, de utvecklingsfaser som spelarna går igenom samt en relation till andra ledare i en liknande roll. En förbundskapten för ett svenskt U19-landslag behöver vara modig då vi har både resultat och utveckling i fokus. Jag vet att Camilla ser det här som en inspirerande utmaning. I henne ser jag dessutom en mycket bra förebild för svensk innebandy. Jag ser fram emot att arbeta med henne och följa lagets väg mot VM 2018.

Fakta
Namn: Camilla Granelid
Ålder: 43
Meriter som spelare: 14 säsonger i IBF Falun (slutspel varje år), SM-silver, SM-brons, 10 år i damlandslaget, 2 VM-guld, Årets spelare 2003
Meriter som ledare: Olika tränarroller i IBF Falun de senaste säsongerna, instruktör på NIU, idrottslärare i grunden


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>