2015-05-26 18:55

Succéserien - Det här är Sunday League


I Umeå spelas Sunday League - som passar alla olika spelare. Foto: Calle Ström 

Ett enkelt och billigt upplägg. Det är grunden till Sunday League i Umeå. Här berättar tävlingssamordnaren Patrik Eklund om hur succéserien skapades – och varför den är så populär.

För fem år sedan tyckte Västerbottens Innebandyförbund att det fanns ett problem att hitta ledare och tränare till lagen. Många spelade själva och ville inte sluta med det. För att råda bot på problemet skapade då förbundet Sunday League.

– Vi försökte hitta en kombination för dem. På söndag kväll spelas inga matcher hos oss i Västerbotten. Då kunde ledarna spela i Sunday League. Alla tycker ju faktiskt att det är lika roligt att spela, oavsett ålder. Det är bara ens skal som förändras, säger Patrik Eklund.

Sunday League har varit uppdelad i en herrklass, en ledar- och veteranklass och en damklass, och målet har varit att ha åttalagsserier. Tanken är att lagen ska få ungefär 14 matcher per säsong, och man spelar två av tre helger från slutet av oktober till mars.

Matcherna är 2x20 minuter och man har en domare. Domarna består oftast av elever från idrottsprogrammet och det är NIU-elever sköter sekretariatet. De får betalt i pengar de får använda för att göra saker med sin klass.

Lagen som vill medverka i serien skickar in en anmälan med en deltagarlista, sedan sköter förbundet resten.
– Vi administrerar allt, registrerar och fixar licenser. När lagen kommer till matchen finns det ett matchprotokoll där de fyller i tröjnummer för dagen. Om det kommer en ny spelare skriver de upp den så licensierar vi efteråt. Vi skriver in statistik, fixar tabeller och skytteligor, säger Patrik Eklund.

Nivån på lagen i Sunday League skiljer sig. Vissa spelare har långa karriärer bakom sig, medan andra aldrig har spelat innebandy. När det kommer kompisgäng så ordnar Eklund så att de kan få skriva in sig i en befintlig förening.

– Vi på förbundet har ingen ekonomisk vinning i det här. Det är en uppmuntran för att få ett mervärde så att spelarna fortsätter spela. Vi har haft en låg avgift för lagen, den senaste säsongen betalade de 7000 kronor per lag. Tänk då att alla licenser, domare och hallhyra är inräknat.

Läs mer: Under onsdagen på www.innebandy.se läser du om Åsa Eriksson, som gick från att spela i elitserien till Sunday League. Där berättar hon om hur omställningen var – och varför hon gillar Sunday League.

Tipsa oss om intressanta uppslag på nyheter kring motionsinnebandy! Mejla forallball@innebandy.se.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>