2015-06-18 16:58

Succén i Västerås: Det här är SSB-ligan


I Klövernhallen i Västerås samlas alla möjliga spelare. Foto: Calle Ström

Inga licenser, matcher på lördagar och ett enkelt upplägg. Det är bakgrunden till succén i SSB-ligan i Västerås.
– Om det blir för krångligt fungerar det inte, säger Stefan Karlsson på Västmanlands Innebandyförbund. 

I ungefär 20 år har den funnits. Serien som under nästan hela sin livstid hette Hällaserien och spelades i Västerås. För några år sedan togs den över av Västmanlands Innebandyförbund och bytte namn till SSB-ligan.

– Ett av kraven var att vi skulle byta namn. De ville ha SSB eftersom det redan finns SSL. Nu står det ju för något, men vad det är får vi orda om. Några säger att det står för Svenska Svettbandyligan. Men vi kallar det för SSB bara, säger Stefan Karlsson och skrattar.

SSB-ligan finns till för de som inte vill spela innebandy på en högre organiserad nivå. Hit kommer många företag och kompisgäng – och alla är på en lagom nivå spelmässigt. Man behöver inte heller ha någon riktig förening, en kassör eller styrelse.

– Vi tillåter inga licenser, utom för målvakterna. De är unika och växer inte på träd. Men då måste de prata med sin förening, säger Karlsson och fortsätter:

– De som spelar här vill inte ha licensierade spelare i SSB-ligan. De licenserade spelarna är för bra, helt enkelt, och jag håller med. De tränar två-tre gånger i veckan och kör sina två matcher, och sedan kommer de hit och stajlar. Det vill inte spelarna som är här, och det skulle jag själv inte vilja om jag spelade. Man vill inte möta en spelare lika bra som Christian Mattsson här, vad skulle en sådan göra i SSB-ligan? Det är bättre att jag själv får dribbla omkring och tro att jag är en Christian Mattsson. Så jag tror att det är bra för båda parter att vi håller isär det här.

Upplägget skiljer sig från år till år beroende på hur många lag som anmäler sig. Den gångna säsongen bestod ligan av 16 lag. Då spelades enkelmöten, sedan delade man upp serien i två och körde en omgång till. Till nästa säsong tror dock Stefan Karlsson, som administrerar ligan, att det kommer att bli en uppdelning i två serier redan från start. Och han räknar med en ny succé då.

– Det här kan bli hur stort som helst. När man är här i hallen känner man att det är kul. Man vill vara med. Här kan alla vara med. Det finns lite kärlekshandtag och det fungerar absolut.

Varför har det blivit en sådan succé?
– Dels för att det är så lättillgängligt. Man behöver inte ha förening. Man går ner ett kompisgäng eller ett företag. Och dels för att det ska vara enkelt. Vi har regler här, självklart, men det ska ändå vara lätt för dem. Det ska inte vara för krångligt. Om det blir för krångligt fungerar det inte.

På andra ställen i Sverige finns Sunday League, som liknar SSB-ligan med spelare som till mångt och mycket spelar för att hålla i gång konditionen. Men att spela på söndagskvällar är inte aktuellt för SSB-ligan – det är helt enkelt för många lag, så därför spelar de under lördagen i stället.

Varför är det viktigt att ha en sådan här serie?
– Likväl som du står hemma framför spegeln när du är ung och tror att du ska bli en storstjärna så behöver man det här nu för hälsan. Man behöver det för sin egen skull. Man kanske måste rensa ut hjärnan. Att åka hit och spela match tror jag bara är en liten del. Att åka hit och träffa folk, sitta i omklädningsrummet och ljuga, det är nog en större del. Det kan ju vara fullt krig på planen, men när de stiger av klappar de om varandra och är kompisar.

Läs mer: På lördag på www.innebandy.se berättar liraren Eskil Isoniemi om glädjen som finns i hallen när SSB-ligan spelas.

Tidigare forALLball-texter om motionsinnebandy:
forALLball - satsningen för Folksporten innebandy
"Alla kan vara med - det är den stora tjusningen"
Succéserien - Det här är Sunday League
Elitseriespelaren som landade i Sunday League
SM-guldvinnaren hyllar Sunday Leagues koncept
Street-innebandyn lockar alla sorters spelare
Kompisarna i fokus för förre SSL-spelaren
Video: Träffa mammorna som spelar i Sunday League

Tipsa oss om intressanta uppslag på nyheter i projektet forALLball! Mejla forallball@innebandy.se.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>