2015-06-26 07:02

Nu ska motionsinnebandyn samlas i förbundet


Jenny Hedlunds jobb med motionsinnebandyn är en del av #forALLball. Foto: Anton Rosenblad

De senaste veckorna har vi publicerat exempel på motionsinnebandy där ett par distrikt redan har startat lokala serier. Nästa steg för Svensk Innebandy är att omfamna alla motionsspelare.

Svensk Innebandy har fram till nu inte haft en strategi för att ta hand om målgruppen motionsspelare. Men för att möta efterfrågan har ett fåtal distrikt, på eget initiativ, skapat sina egna motionstävlingar som sett lite olika ut i landet. De drivs i stor utsträckning i distriktet av en enda person med stort engagemang. Och det finns i dag inte ett nationellt regelverk anpassat för motionsinnebandy.


Sedan hösten 2014 är assisterande förbundskaptenen i damlandslaget Jenny Hedlund (fd Magnusson) projektanställd på förbundet för att föra in motionsinnebandyn i Svensk Innebandy. Jenny har, förutom sin erfarenhet som spelare på elit- och landslagsnivå, bred kunskap om just motionsinnebandy.

– Ingångsvärden för vår motionsverksamhet är att det ska vara enkelt för alla som vill hålla på med innebandy i någon form. Svensk Innebandy håller i dag hög klass när det gäller domare och vi har distrikt som besitter ett stort kunnande i att både administrera och arrangera. Det är just den kvalitén som ska sälja vår motionsinnebandy på, säger Jenny Hedlund.


Under våren har det anordnats ett stort gruppmöte dit alla distrikt var inbjudna. Det har genomförts besök hos distrikten och återkommande möten med en bildad referensgrupp. Allt för att diskutera motionsfrågan.

- Mitt arbete har grundats i önskemål om att ta fram ett koncept för motionsinnebandy som varit efterfrågat under några år. Till min hjälp har jag haft en referensgrupp av deltagare från olika distrikt. Vi har försökt att leva upp till önskemålen om en enhetlighet över hela landet, samtidigt som det ska vara enkelt för såväl deltagare som arrangör.

Önskemålen som kommit fram är:
# Enhetlighet och ett genomarbetat rikstäckande koncept för motionsinnebandy
# Valfrihet och möjlighet att kunna delta i motionsspel över hela landet
# Ett gemensamt samlingsnamn för motionsinnebandyn

En manual för motionsinnebandyn håller nu på att tas fram.
– Manualen kommer att innehålla tips och idéer för att starta upp den här verksamheten. Hur gör vi, vad ska vi tänka på och vilka kan vi kontakta? Manualen kommer även att innehålla rekommendationer, men det är alltid upp till respektive distrikt att fastslå sina riktlinjer utefter de lokala förutsättningarna, säger Jenny Hedlund och fortsätter:

- Jag brinner verkligen för det här och jag tror att detta kan bli en stor verksamhet för oss. Under tidens gång har jag insett att det finns många saker som vi tillsammans kan utveckla för att skapa förutsättningar för alla som vill spela motionsinnebandy från 16 år och uppåt. Och det är sjukt inspirerande! Dagarna går väldigt snabbt och det tyder på att jag har ett roligt arbete.

Vad är det bästa med innebandy?
- Det bästa med innebandy låter säkert lite klyschigt. Men det är att verkligen alla kan spela. Man behöver inte mycket material och man kan spela tillsammans oavsett ålder. Det går att anpassa spelet i många varianter och alla som deltar på planen är delaktiga. När man väl har spelat så återkommer den där adrenalinkicken och hornen växer i pannan och det är rätt häftigt att det gör det. Alla som hållit på i någon form vet säkerligen vad jag menar.


Fakta motionsinnebandy i Svensk Innebandys regi

Alla från 16 år är välkomna i de nya motionsligorna.

Förhoppningen är att några distrikt drar igång sin motionsliga redan i höst.

Fakta
- Motionsinnebandyn kommer att arrangeras av distrikten som kommer att sätta spelformen som passar just på det stället
- Du behöver inte vara medlem i en förening för att få spela. Alla är välkomna att delta från 16 år och uppåt. Såväl företagslag, kompisgäng som nykomponerade lag från innebandyföreningar
- Alla föreningar inom respektive distrikt ska kunna delta i denna verksamhet förutsatt att det arrangeras motionsverksamhet
- I flertalet distrikt kommer det endast vara olicensierade spelare som får delta, men det kan också skilja sig från de olika distrikten
- Alla som deltar i motionsinnebandyn får en M-licens

Tidigare forALLball-texter om motionsinnebandy:
forALLball - satsningen för Folksporten innebandy
"Alla kan vara med - det är den stora tjusningen"
Succéserien - Det här är Sunday League
Elitseriespelaren som landade i Sunday League
SM-guldvinnaren hyllar Sunday Leagues koncept
Street-innebandyn lockar alla sorters spelare
Kompisarna i fokus för förre SSL-spelaren
Video: Träffa mammorna som spelar i Sunday League
Succén i Västerås: Det här är SSB-ligan
"Alla kommer bara hit för att ha kul"
Tio år i SSB-ligan - därför stannar han kvar
Därför är SSB-ligan ett succédrag i Västerås
Så ska Svensk Innebandy få flera att motionsspela
Video: Spelarna hyllar SSB-ligan


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>