2015-06-07 06:44

Motionsinnebandyn har blivit helig för veteranerna


Motionsgänget träffas varje söndag - en helt klart helig dag. Foto: Sebastian Nurmi

De har spelat i över 20 år – och är överens om att innebandyn är helig. Här är motionsgänget som brinner för söndagarna i hallen. 

1993 var starten på en lång – och ännu levande – era. Då drog några lagföräldrar i Stockholm ihop ett gäng som ville spela innebandy för skojs skull. Och det blev genast en succé. Genom åren har de hållit hårt på tiden en gång i veckan.

– Den är livsviktig. Alla planerar sin vecka så att man inte ska missa den här tiden på söndagar. Det är till och med så att man planerar sina resor så att man alltid är hemma till klockan fem på söndagen, säger 55-årige Christer Granberg.

Han började spela med gänget 1994 och har sett folk komma och gå. Sammanlagt har ungefär 40 personer figurerat i sällskapet, och det är väldigt blandade åldrar. Några herrar närmar sig 60 år, medan andra just har fyllt 20. Det bästa är att det inte spelar någon som helst roll hur gammal man är för att hänga med i motionsinnebandyn.

– Det känns inte som att vi är gamla och inte hänger med. De unga har lite mer ork, men det är inte alltid som det är så. En del väldigt duktiga, men vi äldre lever mer på vår rutin. Därför håller vi jämna steg. Jag upplever att det är ganska högt tempo, alla springer sig rätt slut på en timme. Jag har spelat lite med andra och jag tycker att vi håller bra tempo, säger Granberg.

Det är alltså en gång i veckan de ses, varje söndag från i slutet av augusti till ungefär midsommar. Och som Granberg säger, många planerar sitt schema så att man absolut inte missar speltiden.

– För mig är det här total avkoppling. Att springa sig helt slut i en timme är det bästa sättet att koppla av. Man är helt fokuserad på att jaga bollen, man tänker inte på något annat. Vi tänker likadant allihopa. Det har blivit heligt med innebandyn. Det är väldigt viktigt. Är det så att det blir inställt av någon anledning blir det ett jäkla liv. Då är hela veckan förstörd för många, haha.

Hur mycket betyder det här för motionen för dig som är lite äldre?
– Det är ett bra motionstillfälle som bidrar till välmående. Jag har alltid sportat på olika sätt och försöker samla på mig tillfällen varje vecka när jag får röra på mig. Det är en del av det här.

Vad är det bästa med innebandy?
– Jag måste ha en boll framför mig för att hålla på med motion. Jag gillar inte att jogga för konditionen. Då är innebandy perfekt. Den kombinerar det bästa av alla världar. En boll och en klubba. Och man kan hålla på nästan hela året om. En perfekt motionsform!

I dag spelar de för sista gången den här säsongen. Och räkna med att motionsgänget är tillbaka i hallen i höst.

 Tidigare forALLball-texter om motionsinnebandy:
forALLball - satsningen för Folksporten innebandy
"Alla kan vara med - det är den stora tjusningen"
Succéserien - Det här är Sunday League
Elitseriespelaren som landade i Sunday League
SM-guldvinnaren hyllar Sunday Leagues koncept
Street-innebandyn lockar alla sorters spelare
Kompisarna i fokus för förre SSL-spelaren
Video: Träffa mammorna som spelar i Sunday League


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>