2015-06-02 06:01

Kompisarna i fokus för förre SSL-spelaren


Oskar Eneman uppskattar att åka iväg och spela med kompisarna. Foto: Anton Rosenblad

För några säsonger sedan spelade Oskar Eneman mot världens bästa spelare i SSL. Nu spelar han mot världens bästa kompisar på en utomhusrink vid en skola. Och han gillar det.
– För mig handlar det framför allt om umgänget, säger han.

När forALLball-redaktionen träffar Ultimate Street Floorball Association (USFA) finns två gamla SSL-spelare med. Oskar Eneman och Gustav Eriksson spelade i Sirius när laget lirade sin första säsong i finrummet.

”Bajo”, skriker Oskar när han tunnlar kompisen Helmer Lorenz och springer förbi. Alla jublar och ser på när Helmer snor tillbaka bollen som är stoppad med en plastpåse för att dämpa studsen. Han tittfintar och tunnlar en annan spelare. ”Yes, bajo”, ropar han och sträcker händerna i luften. Att vinna matcher här är inte i fokus. I stället är det glädjen, motionen och gemenskapen det handlar om.


Oskar Eneman och Gustav Eriksson (i förgrunden) spelade tillsammans i SSL för några säsonger sedan.


Oskar gillar att komma hit. Han anländer med kompisar från ungdomstiden, men träffar även de som han sällan ser nuförtiden.

– För mig handlar det framför allt om umgänget. Jag ska snart bli pappa och har fått lite andra prioriteringar i livet än att satsa innebandy. Det är skönt att åka ner så här och träffa kompisarna och spela lite ibland, säger han.

Förut mötte du Mika Kohonen, nu möter du en spelare som Petter Sunnvius som knappt har spelat organiserad innebandy. Vad är skillnaden?
– Haha! Mika var ju mer av en passningsläggare medan Petter skjuter mycket mer. Så här gäller det att täcka skott. Han skjuter så fort han är över halva plan.

Flera gånger under sommaren ses gänget och spelar. Det blir ofta väldigt spontant. Någon skriver i Facebookgruppen USFA, och två timmar senare står ett tiotal spelare klara för spel vid utomhusrinken i Uppsala. Alla slänger klubborna i en hög och någon blundar sedan och kastar dem åt olika håll – på så sätt sätts lagen samman.

– Det är bra att kommunen bidrar med sådana här utomhusrinkar för oss som bara vill spela för att det är kul. Annars måste man ju hyra in sig i hallar, och det är inte så kul på sommaren när man vill vara utomhus i solen, säger Eneman.

Eneman har spelat i alla serier från Svenska Superligan till division 6. Den gångna säsongen spelade han med Enhörningarna i division 5 i Uppland och gjorde 75 poäng på 21 matcher. Och om snittet ska fortsätta nästa säsong är det viktigt att ibland slipa klubban på asfaltsplanen med kompisarna.

– Jag ser det här som försäsongsträning också. På den nivån jag spelar på har vi inga gemensamma innebandyträningar under sommaren, så det här är perfekt för att hålla i gång tekniken.

Vad är det bästa med innebandy?
- Innebandy är helt klart lik all annan lagidrott med känslan att vinna och förlora ihop, man har stöd i båda situationerna. Sedan är innebandy som sport en tempofylld och publikinfriande idrott som senaste åren utvecklats enormt mycket både tekniskt, taktiskt och resursmässigt, och därigenom välförtjänt vuxit till en av våra största sporter i landet. Mina bästa år inom innebandyn var under juniortiden med Årsta och distriktslaget.

Tidigare forALLball-texter om motionsinnebandy:
forALLball - satsningen för Folksporten innebandy
"Alla kan vara med - det är den stora tjusningen"
Succéserien - Det här är Sunday League
Elitseriespelaren som landade i Sunday League
SM-guldvinnaren hyllar Sunday Leagues koncept
Street-innebandyn lockar alla sorters spelare

Tipsa oss om intressanta uppslag på nyheter i projektet forALLball! Mejla forallball@innebandy.se.


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>