2015-07-02 06:21

Tervo ser till att innebandyforskningen ökar


Forskningssamordnaren Taru Tervo utanför sin arbetsplats i Umeå. Foto: Calle Ström

Innebandyn har ett unikt forskningscentrum i Umeå. På Innebandyns kompetenscentrum sitter forskningssamordnaren Taru Tervo. Här berättar hon om hur allt startade för tre år sedan – och hur innebandyforskningen sprider sig.

Flera idrottsförbund i Sverige satsar på forskning. Men inget har ännu ett forskningscentrum – som innebandyn har. På IKSU i Umeå ligger Innebandyns kompetenscentrum (IKC), där forskningssamordnaren Taru Tervo styr arbetet.

Tervo är anställd av Svensk Innebandy att initiera forskningsprojekt, och hennes arbete går framåt.

– Jag började jobba här 2012. Innan det hade jag varit doktorand inom idrottsmedicin. Och jag jobbade också som sjukgymnast för Dalens damer vid sidan om. Redan då funderade jag på hur mycket det finns vetenskapligt skrivet om innebandy. Jag hade tittat lite, men inte hittat så mycket, säger Tervo och fortsätter:

– Så när jag började här tänkte jag att vi måste veta var vi står i dag. Jag kollade de flesta databaser som fanns inom idrotten. Det är kring 25 stycken vetenskapliga publikationer skrivna om innebandy, och det är jäkligt lite. Inom fotbollen är det 150 000. Men givetvis handlar det om att det är en ganska ung sport.

Kommer forskningen om innebandy att bli större?
– Absolut, det är helt klart. I Finland har de påbörjat arbetet. Jag och Emil (Risberg, utvecklingschef på Svensk Innebandy) blev kontaktade av en man i Ryssland som har skrivit mycket om innebandy. Och en spanjor har skrivit en del om innebandy också.

I morgon på www.innebandy.se berättar Taru Tervo om Svensk Innebandys olika fokusområden inom forskningen – och hur framtiden ser ut för hennes arbete.

Tidigare #forALLball-texter om forskning:
Så forskar Svensk Innebandy


Författare: Anton Rosenblad

<div id="sj-widget"></div>

<script type="text/javascript" src="https://www.sj.se/microsite-widget/microsite-widget.min.js"></script>

<script type="text/javascript">

    (function(root) {

        var SJ = root.SJ;

        var configuration = {

            micrositeId: "79227fe7-927e-4da0-8bf3-225d396adfec",

            language: "sv"

        };

        SJ.widget.init(configuration);

    }(this));

</script>